Marić: Povratak investicijskog rejtinga

Potpredsjednik Vlade i ministar financija Zdravko Marić, kao najveći uspjeh Vlade u ovoj godini, izdvojio je povratak investicijskog rejtinga, a kao ono čime ne možemo biti zadovoljni naveo je plaćanje jamstava za Uljanik. Također, izrazio je žaljenje zbog dugog štrajka prosvjetara.
“Početkom i u prvoj polovici godine dvije od tri rejting agencije su nas vratile tamo gdje nam je mjesto, a nakon dugih šest godina ispod investicijske zone mislim da je to sigurno pozitivna stvar,” izjavio je Marić.

Izdvojio je i nastavak pozitivnih trendova u gospodarstvu, istaknuvši da treba činiti sve kako bi stope rasta bile i više.

Ministar financija zadovoljan je  i stanjem oko proračuna, pri čemu poručuje da mu je prije svega zadaća štititi interese poreznih obveznika. Izrazio je zadovoljstvo činjenicom što je ovo četvrta godina zaredom u kojoj se bilježi značajno smanjenje i pad kamata, ne samo nominalno već i općenito te udjela kamata u BDP-u, dodavši da na tom tragu treba nastaviti.

Kada je pak riječ o neuspjehu, Marić je novinarima kazao da “nikome nije bilo drago platiti onolika jamstva za Uljanik grupu”. Podsjetio je na kumulativno povećanje plaća u protekle tri godine od gotovo 20 posto, a kada se tome dodaju i porezne izmjene to i premašuje taj postotak, te izrazio žaljenje zbog dugog štrajka prosvjetara u situaciji kada je Vlada vrlo jasno pokazala da joj je stalo do svih državnih i javnih službenika.


Izvor i foto: Vlada RH