Projekt „Novi početak“- Ugovoreno uređenje sigurne kuće i započela većina aktivnosti

Projektom je osigurano 9.233.880,49 kuna iz Europskog socijalnog fonda, za uspostavu, uređenje i opremanje sigurne kuće za žrtve nasilja u obitelji na području Županije, te jačanje kapaciteta stručnjaka i podizanje svijesti javnosti (istaknuto)

Koprivničko-križevačka županija zajedno s partnerima Udrugom HERA-om Križevci i Centrom za socijalnu skrb Križevci, uz stručnu podršku PORA-e Regionalne razvojne agencije Koprivničko-križevačke županije, provodi projekt „Novi početak“. Projekt je to koji se provodi s ciljem unapređenja sustava podrške, prevencije i zaštite od nasilja nad ženama, jačanja kapaciteta stručnjaka koji rade sa ženama žrtvama nasilja i žrtvama nasilja u obitelji, te podizanja svijesti javnosti o pravima žrtava nasilja. 

U sklopu ovog projekta, koji je započeo u studenom 2020. i traje 30 mjeseci, planira se urediti i opremiti prostor sigurne kuće za žrtve nasilja u obitelji na području Koprivničko-križevačke županije. Ukupna vrijednost projekta je 9.233.880,49 kuna, a sve aktivnosti se sa 100% financiraju iz Europskog socijalnog fonda. 

Projekt je u provedbi već 10 mjeseci i sve aktivnosti odvijaju se prema planu. Nakon provedene javne nabave, za izvođača radova na uređenju sigurne kuće odabrana je tvrtka S.K.I.M.T. d.o.o. iz Križevaca. Ugovor s izvođačem radova potpisan je 25. lipnja, a već 6. srpnja izvođač je uveden u posao. Također su potpisani i ugovori za koordinatora zaštite na radu te za nadzor građenja. Ukupna vrijednost radova iznosi 4.037.489,88 kuna sa PDV-om, ugovorena vrijednost nadzora je 61.500,00 kuna s PDV-om, a ugovor s koordinatorom zaštite na radu vrijedan je 31.250,00 kuna s PDV-om. 

Dosad je nabavljen dio opreme koji se koristi u privremenom smještaju (bijela tehnika i računala), dok će preostali dio opreme biti nabavljen po završetku radova. Provedena je i nabava vozila za sigurnu kuću, koje je pristiglo tijekom kolovoza. 

Sigurna kuća trenutno funkcionira u unajmljenom prostoru. Iz projekta se redovito financira trošak najma privremenog prostora, režija, prehrane i higijenskih potrepština, te popratni troškovi stanovanja korisnika nakon izlaska od skrbi.

U sigurnoj kući zaposleni su stručnjaci za rad sa ženama žrtvama nasilja i žrtvama nasilja u obitelji (socijalni radnik, stručni savjetnik za rad sa žrtvama nasilja i asistent u skloništu), čije se plaće, kao i potrebna usavršavanja, financiraju iz projekta. 

novi-pocetak-citylight-1

Tijekom svibnja 2021. godine održana su javna predavanja u okviru projekta u koordinaciji HERA-e na teme „Nasilje u obitelji kao rizičan čimbenik razvoja djece“ i „Socijalna izolacija ii socijalna zamka za žrtve obiteljskog nasilja?“. Također je održana i početna konferencija, te je proveden dio aktivnosti vezanih uz vidljivost. U tijeku je provedba javne kampanje vezane uz podizanje svijesti javnosti, a nabavljen je i dio promotivnih materijala vezan uz promo kampanju te sam projekt. Pripremaju se i nove radionice, programi prevencije nasilja i verificirane edukacije.