Globalne nestašice sve su veće: Šef Svjetske banke nema dobre vijesti

Velik razlog zabrinutosti vlada je što ti poremećaji potiču rast cijena, napose energenata.

Čelnici industrijski razvijenih zemalja u Washingtonu najavili su u srijedu u Washingtonu na sastanku MMF-a, G20 i ministara financija G7 da će se uhvatiti u koštac s logističkim problemima koji uzrokuju nestašice proizvoda široke potrošnje, potiču inflaciju i usporavaju svjetski gospodarski rast.

Problemi s opskrbom koji su posljedica skoka potražnje za prometnom logistikom što prati gospodarski oporavak nakon pandemije i nedostatka radne snage, pogodili su mnoge zemlje i potaknuli Međunarodni monetarni fond da snizi predviđanja rasta Sjedinjenih Država, Kine, Njemačke i Velike Britanije.

“Ministri financija i guverneri središnjih banaka G7 dogovorili su se da će surađivati kako bi pratili pritisak na opskrbni lanac”, istaknuto je u priopćenju nakon sastanka u američkome glavnom gradu.

Zbog poremećaja u logističkim lancima američki predsjednik Joe Biden zatražio je od losangeleške luke, u koju stiže 40 posto kontejnera za SAD i od američkog sindikata lučkih radnika da pristanu raditi noću i vikendima kako bi se smanjili zastoji u dopremi mnogih proizvoda.

SAD se “više nikad ne smije naći u položaju da ne može proizvesti” proizvode koji mu trebaju, rekao je Biden.

im/radiokrizevci.hr

Foto: pixabay

Izvor: poslovni