Na Sveučilištu Sjever jučer i danas međunarodna znanstvena konferencija „Hrana i klimatske promjene“

U prostorijama Sveučilišta Sjever u Sveučilišnom centru Koprivnica jučer je svečano otvorena dvodnevna međunarodna znanstvena konferencija  „Hrana i klimatske promjene“. Konferencija se održava u organizaciji Odjela za prehrambenu tehnologiju Sveučilišta Sjever te PERSPIRE projekta Instituta Ruđer Bošković, uz podršku International Association of Dietary Nutrition and Safety (IADNS). Svečanom otvorenju prisustvovali su, zamjenik župana Ratimir Ljubić ispred Koprivničko-križevačke županije te zamjenica gradonačelnika  Ksenija Ostriž ispred Grada Koprivnice.

Kako je doc.dr.sc. Dunja Šamec s Odjela za prehrambenu tehnologiju Sveučilišta Sjever uvodno  naglasila, klimatske promjene uzrokuju nepovratne promjene u okolišu koje su ozbiljna globalna prijetnja proizvodnji i sigurnosti hrane. Upravo zato u  sklopu Svjetskog dana hrana koji se obilježava diljem svijeta 16. listopada, konferencija je okupila vodeće znanstvenike iz Hrvatske i inozemstva koji se bave klimatskim promjenama i njihovih utjecajem na sve aspekte proizvodnje, distribucije, dostupnosti i sigurnosti hrane.

Pročelnik Odjela za prehrambenu tehnologiju izv. prof. Bojan Šarkanj zahvalio je sudionicima na odazivu te istaknuo kako je tema konferencije izuzetno važna za daljnje spoznaje o pitanjima  klimatskih uvjeta  i utjecaja na proizvodnju hrane. „Projekcije pokazuju da će doći do povećanja temperature za dva stupnja u idućih 50-ak godina te velikog porasta u populaciji Zemlje i sve će to generirati veliku potražnju za hranom, a znamo da imamo ograničene resurse. Potrebno je pronaći inovativna rješenja, a ova konferencija će sigurno ponuditi nove spoznaje i dio odgovora na brojna pitanja koja su pred nama“, istaknuo je pročelnik Šarkanj.

Zamjenik župana Ljubić je uputio čestitke organizatorima konferencije te naglasio kako je Sveučilište Sjever  postalo snažan generator znanstvenog , ali i gospodarskog razvoja sjeverozapada Hrvatske u sinergiji s najvažnijim gospodarskim subjektima.  

 „Izuzetno mi je zadovoljstvo što danas mogu biti na modernom, jakom i  inovativnom sveučilištu koje pokazuje kako se trebaju razvijati najviše obrazovne institucije te kako taj razvoj pozitivno utječe na lokalnu i regionalnu zajednicu. Velik broj studentskih programa koji su popunjeni pokazuje da se ovdje izvrsno radi,  suradnjom s gospodarstvom i tržištem rada ispred ste ostalih u državi. Čestitam Sveučilištu na svemu što radi za Koprivnicu i Koprivničko-križevačku županiju, ova je konferencija sa svojim temama od velikog značaja za cijelo društvo  i siguran sam da će se doći do novih znanstvenih spoznaja“, kazao je zamjenik Ljubić te poželio da konferencija postane tradicija Sveučilišta.       

Prigodnim govorima, sudionicima su se obratili i zamjenica gradonačelnika Ksenija Ostriž koja je naglasila da je Sveučilište Sjever dionik u Strategiji razvoja grada Koprivnice što doprinosi daljnjem razvoju i ulaganju u obrazovanje,  dr.sc. Ines Sviličić Petrić s Instituta Ruđer Bošković  te uime tvrtke Podravka dr.sc Jasmina Ranilović.

Konferenciju je otvorio prorektor Sveučilišnog centra Koprivnica prof. dr. sc. Mario Tomiša koji je kazao kako trenutno najveća investicija Sveučilišta upravo Odjel za prehrambenu tehnologiju u Koprivnici.  „Tijekom ove i iduće godine planiramo investirati 12 milijuna kuna u laboratorije  za prehrambenu tehnologiju čime ćemo još više podići  razvoj našeg Sveučilišta “, istaknuo je  prorektor Tomiša te dodao da je Sveučilište Sjever sa 30 studijskih programa ove godine imalo rekordne upise u  odnosu na ostala javna sveučilišta.

„Popunili smo gotovo sve redovne i izvanredne kvote i trenutno smo po broju studenata peto najveće javno sveučilište u Hrvatskoj. Prije deset godina smo krenuli iz ničega, a danas smo najveće integrirano sveučilište u državi s preko 5200 studenata od čega 1260 studenata studira u Koprivnici. Ove smo godine otvorili još četiri nova studijska programa i tu ne mislimo stati. Važni su nam  kvaliteta programa, razvoj znanosti, međunarodne konferencije i suradnja sa znanstveni ustanovama, tijelima javne vlasti  i gospodarskim subjektima kako bi bili još bolji. Naši rezultati i ovakve konferencije su pravi pokazatelj da ozbiljno radimo, imate našu podršku i vidimo se i iduće godine“ poručio je prorektor Tomiša.

 Program konferencije  možete pogledati OVDJE.

Služba ureda župana