U Križevcima se odvija veliki projekt aglomeracije – unaprijediti će kvalitetu života građana

U Razvojnom centru i tehnološkom parku Križevci održana je u srijedu tiskovna konferencija na temu “Razvoj vodnokomunalne infrastrukture aglomeracije Križevci”. Ovaj projekt spada u velike i značajne infrastrukturne projekte koji su sufinancirani EU sredstvima te je  od iznimne važnosti za područje Križevaca. Ukupna vrijednost projekta iznosi 320.462.781,38 HRK, prihvatljivi troškovi su 256.370.225,10 HRK, a dio sufinanciran od strane EU iz Kohezijskog fonda iznosi 179.871.104,61 HRK. Projekt je od velikog značaja za Grad Križevce i lokalnu zajednicu i njegova provedba će unaprijediti ekonomsku stabilnost i kvalitetu života građana Križevaca.

Kao članica EU Hrvatska je preuzela uvjete i obaveze što će za konačni rezultat imati poboljšanje standarda građana te promicanje održivog i ravnomjernog razvoja. 

Direktorica Vodnih usluga Helena Kralj Brlek pozdravila je prisutne predstavnike Hrvatskih voda, grada, županije i izvođača radova te uvodno kazala da su započeli radovi na izgradnji, odnosno rekonstrukciji i proširenju vodoopskrbe i vodovodne mreže kao i sustava odvodnje i uređaja za pročišćavanje. 

  • “Danas su tema radovi koji su odrađeni na terenu. Radi se o projektu od oko 215 milijuna kuna bez PDV-a, radi se o 66 kilometara odvodnje i oko 30-tak kilometara vodoopskrbe što je vrlo veliki zahvat za područje Križevaca. Time će se značajno podići standard građana sa priključenjem na vodoopskrbu i odvodnju na području užeg dijela Križevaca za naselja koja su uz grad obuhvaćena ovim projektom” – rekla je direktorica Vodnih usluga Helena Kralj Brlek.

Sa detaljima projekta upoznao je prisutne voditelj unutarnje jedinice Vodnih usluga Igor Šimunović. 

-“Osnovne komponente projekta su mreža , uređaj za pročišćavanje otpadnih voda za koji je u tijeku javna nabava, oprema, nadzor, upravljanje, informiranje, a rok izvođenja je 36 mjeseci za mrežu, dok planirani uređaj za pročišćavanje otpadnih voda isto 3 godine. Ciljevi projekta su povećati priključenje građana na vodoopskrbu i odvodnju i smanjiti gubitke sa trenutnih 29 posto na 25 posto. Planirano je 29 kilometara vodoopskrbe, od čega 9,5 kilometara izgradnje, te 19,5 kilometara rekonstrukcije. Planirano je 759 priključaka što omogućuju da se spoji 2400 ljudi. Kod odvodnje je riječ o većem zahvatu od 66 kilometara, od čega je 53 kilometra izgradnje, a 12 kilometara rekonstrukcije te 17 crpnih stanica i 1500 kućnih priključaka što je oko 4500 stanovnika.” – pojasnio je Igor Šimunović.

Dodao je da je do prošlog tjedna izvedeno na lokacijama Ferde Kerna, Kosovcu i Lemešu Križevačkom oko 1900 metara vodoopskrbe i oko 350 metara odvodnje. 

-“Prošli tjedan su počeli priključci i u Lemešu Križevačkom je priključeno 

prvih sedam korisnika.”

Predstavnik Zajednice ponuditelja Radnik d.d. i Zagorje Gradnja d.o.o.   Mario Biljan kazao je da će u studenom otvoriti lokacije radova u dijelu Mladina i Potočeca te u Majurcu. 

-” U veljači bi otvorili cjelinu Poljane Križevačke i južnog dijela grada. Problem imamo s nabavom materijala i zbog toga radovi ne idu onako kako  smo očekivali. Većinu toga smo riješili i mislim da će situacija sa realizacijom i radovima biti puno bolja.” – rekao je Mario Biljan.

Potpredsjednik Gradskog vijeća Grada Križevaca i član Nazornog odbora Vodnih usluga Mato Devčić kazao je da je ovo povijesni projekt za Križevce jer će njegov završetak donijeti znatno poboljšanje kvalitete života u dijelu vodoopskrbe i u odvodnji.

Župan Koprivničko-križevačke županije Darko Koren izrazio je zadovoljstvo odvijanjem projekta aglomeracije:

-“Mislim da se nikada u tako kratkom razdoblju nisu realizirali tako veliki i značajni infrastrukturni projekti koji imaju višestruku korist. Bitni su za sveopći razvoj, civilizacijski, gospodarski i drugi. Teško je zamisliti moderno društvo bez takve infrastrukture i veseli nas da smo dio te jedne globalne priče. Županija je tu kao jedan koordinator i sufinancijer u dijelu domaće komponente i drago mi je da surađujemo” – kazao je župan Darko Koren.

Zamjenik direktora Hrvatskih voda Davor Vukmirić  naglasio je  da se jedino zajedništvom mogu postići veliki rezultati.  Izrazio je zadovoljstvo ovim kao i tri velika projekta na području Koprivničko-križevačke zajednice u kojima Hrvatske vode sudjeluju kao partner, između ostalog i 

EU projekt aglomeracije u Križevcima, Koprivnici i Đurđevcu. 

  • “Dugo je trebalo da dođemo u ovu fazu, ali jednim timskim pristupom uključujući sve aktere uspjeli smo. Do sada je ugovoreno s razine Hrvatskih voda, kad govorimo o povlačenju sredstava  60 projekata ukupne vrijednosti 25 milijardi kuna. Od toga je 15 milijardi bespovratnih sredstava. Ne trebamo govoriti što to znači za Hrvatsku u smislu BDP-a, pokretanja tržišta, radova. Ovo je jedan ogroman iskorak za ovaj kraj i za sam grad Križevce” – rekao je zamjenik direktora Hrvatskih voda Davor Vukmirić i zahvalio svima koji sudjeluju u projektu aglomeracije. 

Prisutni su zatim posjetili gradilište projekta u Lemešu Križevačkom, a građane su zamolili za strpljenje u vrijeme izvođenja radova.

Aglomeracija Križevci obuhvaća: Križevce, Bukovje Križevačko, Cubinec, Donju i Gornju Brckovčinu, Gračinu, Karane, Lemeš Križevački, Majurec, Mali Potočec, Pesek, Poljanu Križevačku, Prikraj Križevački i Veliki Potočec. 

Izvođač radova je Zajednica ponuditelja RADNIK d.d. i ZAGORJE GRADNJA d.o.o., nadzor Zajednica gospodarskih subjekata INSTITUT IGH, SAFEGE iz Zagreba, upravljanje projektom EXTRUCTA Zagreb, a informiranje i vidljivost ima STUDIO REDIZAJN iz Zagreba. 

Projekt je sufinancirala Europska unija iz Kohezijskog fonda.

tk,ji/radiokrizevci.hr