Božinović najavio novi set epidemioloških mjera

Na sjednici Vlade bilo je riječi o aktualnoj situaciji s koronavirusom.

Vili Beroš, ministar zdravstva, je kazao da danas imamo daleko najveći broj novozaraženih do sada i da je zdravstveni sustav pod kontrolom. Temeljni uzrok naglog skoka su kaže, nepridržavanje mjera te necijepljeni.

‘Maksimalni broj hospitaliziranih je bio 20. prosinca i to preko 2900 osoba. Samo u posljednja 24 sata u bolnice je zaprimljeno 233 pacijenata. Jučer je cijepljeno 14 tisuća osoba, što je najviše ove jeseni’, kazao je. Dodao je da je Ministarstvo zdravstva županijskim stožerima uputilo zahtjev za aktiviranje sekundarnih i tercijarnih centara za covid bolesnike.

‘KBC Rijeka je smanjila hladni pogon za 25 posto. U OB Zabok su osigurani dodatni kreveti, a smanjen je kapacitet kardiologije. U OB Šibenik je ukinut hladni program te se zaprimaju samo hitni pacinenti. KBC Split privremeno zaustavlja elektivni operativni program….Popunjeno je 64 posto stacionarnih i 65 posto kapaciteta za intenzivno liječenje’, kazao je. Apelirao je na pojedince da ne govore o slomu zdravstvenog sustava i kolapsu jer to nije, kaže, točno. Ministar unutarnjih poslova Davor Božinović kazao je da je najviše nepravilnosti nađenu u ugostiteljskim objektima. 27 prekršajnih, preko stotinu pisanih opomena, Naplaćeno je 17 novčanih kazni.

‘Razmatra se potencijalni novi set mjera i još uvijek traju razgovori i smatramo da ćemo o tome upoznati javnost kada zaključci budu donesene. Daleko najučinkovitije su temeljne protuepidemijske mjere’, kazao je.

im/radiokrizevci.hr

Foto: screenshot

Izvor: tportal