Dogodilo se na današnji dan – 29. studenoga

Na današnji dan davne 1877. godine Thomas Edison demonstrirao je  prvi ručno pokretani fonograf – uređaj za snimanje i reprodukciju zvučnih zapisa. Zvuk je bio zabilježen na brazdi rotirajućeg valjka. Titranje igle, koja je klizila duž brazde, prenosilo se na membranu i pretvaralo u akustičke valove. Petnaestak godina kasnije zamijenio ga je gramofon.

Na samom kraju 19. stoljeća rodio se jedan od najvećih i najuspješnijih  nogometnih klubova na svijetu španjolska Barcelona, a za sve je ‘kriv’ švicarski nogometni pionir Joan Gamper.

Sredinom 20. stoljeća, preciznije 1944. godine Albanija je oslobođena od nacističke kontrole pa se 29. studenoga slavio kao Nacionalni dan ili Dan oslobođenja. Godinu dana kasnije Jugoslaveni su ukinuli monarhiju i proglasili republiku.

Godine 1947. posebna komisija Ujedinjenih naroda usvaja rezoluciju 181. kojom se predlaže plan podjele Palestine. Palestina je do današnjeg dana ostala jedno od najkompleksnijih političkih problema s kojim se svijet suočava. Sredinom sedamdesetih godina prošloga stoljeća eruptirao je vulkan Kilauea na Havajima.

U prvoj polovici devedesetih godina također prošloga stoljeća politička situacija bila je napeta diljem svijeta između ostalog i u Čečeniji čiji je glavni grad Grozni na današnji dan bombardiran od strane ruskih snaga.

Rođendan na ovaj dan imaju austrijski fizičar Christian Doppler, spisateljica Louisa May Alcott, pisac C.S. Lewis (“Kronike iz Narnije”) te glumica Kim Delaney.

Izvor: metro-portal.hr