Hrvatska narodna banka izdala je prigodne zlatnike i srebrnike u čast autohtonoj hrvatskoj pasmini pasa

Hrvatska narodna banka izdala je prigodne zlatnike i srebrnike u čast autohtonoj hrvatskoj pasmini pasa koja je jedna od najprepoznatljivijih u svijetu – dalmatinskom.
Poznata po jedinstvenoj bijeloj dlaki obilježenoj crnim ili jetrenim mrljama, Svjetska kinološka organizacija priznala je Hrvatsku kao zemlju porijekla Dalmatinaca, pozivajući se na nekoliko povijesnih izvora.

Prvi poznati pisani podatak o dalmatinskom psu datira iz 1374. godine, kada đakovački biskup Petar spominje lovačkog psa iz Hrvatske, uglavnom iz Dalmacije s kratkom bijelom dlakom i crnim okruglim pjegama po raznim dijelovima tijela, te ga je nazvao “Canis Dalmaticus”. ”.

Autor idejnog i umjetničkog rješenja zlatnika i srebrnika je poznata skulptura Nikola Vudrag, a kovanice su izrađene u Kovnici Hrvatske – Hrvatskom novčarskom zavodu.

Zlatnik od 1000 kuna, mase 31,10 grama i promjera 32 milimetra, izdaje se u količini do 999 komada, a zlatnik od 50 kuna (1,94 g i 15 mm) u količini od 5000 komada. Srebrnjak od 10 kuna (promjera 31,10 g i 38,61 mm) izdaje se u količini do 15.000 komada, priopćila je u utorak Hrvatska narodna banka.
Zlatnik i srebrnjak prodavat će Hrvatska kovnica, a početna prodajna cijena za zlatnik od 1000 kuna bez PDV-a iznosi oko 13.000 kuna, a za zlatnik od 50 kuna oko 900 kuna bez PDV-a.
Početna prodajna cijena za srebrnjak od 10 kuna bit će oko 320 kuna bez PDV-a. No, konačna prodajna cijena zlatnika i srebrnjaka ovisit će o kretanju cijena zlata i srebra na otvorenom tržištu, priopćeno je iz Hrvatske narodne banke.

Zainteresirani građani mogu kupiti prigodne kovanice od 9. studenog 2021. godine, a više o naručivanju i kupnji možete saznati na web stranici Hrvatske kovnice novca.

Izvor: croatiaweek.hr, Foto: pixabay.com