Izmjena Zakona o sigurnosti u prometu: Prijete tužbe zbog kutija prve pomoći

Osiguravatelji su u sporu s Ministarstvom unutarnjih poslova zbog izmjena i dopuna Zakona o sigurnosti u prometu, a sporne su i kutije prve pomoći, piše u petak Večernji list

U aktualnim izmjenama i dopunama Zakona o sigurnosti prometa na cestama MUP-a je odbio prijedlog Ministarstva zdravstva da se u taj Zakon ugradi i odredba da je vozač dužan prije dolaska ovlaštene osobe pružiti prvu pomoć ozlijeđenoj osobi koristeći valjanu kutiju prve pomoći HRN1112, što je usklađeno s praksom većine članica EU.

U MUP-u navode da bi se prihvaćanjem tog prijedloga onemogućilo pružanje prve pomoći ozlijeđenima ako kutija prve pomoći ne zadovoljava normu HRN1112, što bi u konačnici moglo izravno utjecati na posljedice teških prometnih nesreća s obzirom na to da vozila stranih državljana koja su opremljena kutijama za prvu pomoć njihovih matičnih zemalja ne bi zadovoljavala uvjete za pružanje prve pomoći ozlijeđenima.

No sugovornici iz osiguravateljne industrije upozoravaju da MUP miješa kruške i jabuke. Čude se jer MUP kao da nije upoznat s odredbama Pravilnika o tehničkim uvjetima vozila na cestama koji jasno kaže da se Pravilnik ne odnosi na vozila stranih državljana koja su opremljena kutijama za prvu pomoć njihovih zemalja.

Osiguravatelji smatraju da je Ministarstvo zdravstva u pravu jer se u slučaju pružanja prve pomoći nesterilnim sadržajem povećava rizik od inficiranja rana i trovanja krvi što dovodi do dodatnih komplikacija, ali i povećanja troškova liječenja, za što postoji pravni temelj za naknadu štete.

“Nepostojanje ili neispravnost sadržaja kutije prve pomoći kojem je prošao rok valjanosti predstavlja nedostatak koji može unesrećene dovesti u opasnost ako se prva pomoć ne pruži pravodobno ili se pruži uz pomoć neispravnog materijala”, argumentirali su u Ministarstvu zdravstva svoj prijedlog.

Navode da to sve predstavlja rizik za zdravlje unesrećenih s aspekta sterilnosti proizvoda jer, ako se koriste medicinski proizvodi kojima je istekao rok valjanosti, sterilnost nije osigurana pa je visok rizik od razvoja infekcije ili trovanja krvi, donosi Večernji list.

Im/radiokrizevci.hr

Foto: pixabay

Izvor: večernji list