Kina i Rusija odgovorile na kritike SAD-a u vezi klime

Kina i Rusija odgovorile su u srijedu na kritike američkog predsjednika Joea Bidena zbog toga toga što njihovi čelnici nisu osobno sudjelovali na UN-ovu samitu o klimi u Glasgowu i poručili da se bore protiv klimatskih promjena.

“Djela govore više od riječi”, rekao je glasnogovornik kineske diplomacije, Wang Wenbin, kritizirajući “šuplje riječi” američkog predsjednika.

Wang je istaknuo “konkretan” angažman svoje zemlje protiv klimatskih promjena. Kina, najveći svjetski zagađivač, najviše ulaže u čiste energije na svijetu, rekao je.

Moskva je također odbacila Bidenove kritike. “Ne slažemo se”, rekao je glasnogovornik Kremlja Dmitrij Peskov. Djelovanje Rusije protiv klimatskog zagrijavanja “koherentno je, promišljeno i ozbiljno”, naglasio je.

“Mislim da je Kina počinila veliku pogrešku što Xi Jinping nije došao” i da je “izgubila priliku utjecati na ljude u cijelom svijetu”, rekao je u utorak američki predsjednik Joe Biden na konferenciji za novinare na kraju svojeg posjeta Glasgowu.

Konferencija COP26 trajat će do 12. studenoga.

“To je pitanje od velike važnosti, a Kinezi su okrenuli leđa. Kako se to može učiniti i pretendirati da se bude nekakav lider?”, rekao je.

Xi Jinping uputio je pisano priopćenje, objavljeno na internetskoj stranici konferencije, budući da obraćanje video vezom nije bilo predviđeno.

“Postoje jako, jako ozbiljni klimatski problemi, a on nije spreman bilo što učiniti”, rekao je Biden. “Isto vrijedi za Vladimira Putina“, dodao je.

im/radiokrizevci.hr

Foto: united nations/facebook

Izvor: N1