Most preko svega – likovna izložba Sanje Benko u Gradskoj knjižnici „Franjo Marković“ Križevci

Likovna izložba otvorena je do 8. studenoga!

Ako još niste, u Gradskoj knjižnici „Franjo Marković“ Križevci sve do 8. studenoga možete razgledati likovnu izložbu Most preko svega, vrsne likovne i književne umjetnice Sanje Benko. 

Stvarateljski genij Sanje Benko odavno je već prepoznat i iznimno cijenjen, stoga ne propustite lijepu priliku da si ove hladne jesenske dane uljepšate promatranjem fascinantnih autoričinih slika i fotografija koje vas sasvim sigurno neće ostaviti ravnodušnima. 

Likovna izložba otvorena je 15. listopada prigodnim programom koji možete pogledati na poveznici https://www.youtube.com/watch?v=Vt–p91CD2E, a u nastavku vam donosimo tekstove učiteljice Ivančice Podhraški i učitelja Tomislava Hrebaka, ujedno i njezinih kolega iz Osnovne škole „Grigor Vitez“ Sveti Ivan Žabno, o likovnoj odnosno književnoj dimenziji autoričina stvarateljskog opusa. 

Do susreta na izložbi u križevačkoj gradskoj knjižnici – lijep pozdrav svima! 😊

SANJIN „MOST PREKO SVEGA“

Slika je pjesma bez riječi.

                             Horacije

Kad čovjek uspije biti vješt pjesnik, već je umjetnik. Kad čovjek uspije biti umjetnički fotograf, već je umjetnik. Kad čovjek uspije biti slikar, već je umjetnik. Sanja Benko izgradila je most preko svega i svoju umjetničku dušu pretočila u poeziju, fotografiju i crtanje.

Svojim fotografijama umjetnica je uhvaćene trenutke, tragove prošlosti, učinila djelićima vječnosti! Ta spoznaja prolaznosti Sanju okupira u odabiru motiva. Na fotografijama su motivi iz prirode: pejzaži, biljke, leptiri, prirodne pojave. Umjetnica ih pronalazi u svakodnevici koja je svima dostupna, no samo pravom umjetničkom oku vidljiva. Sanja je kao fotograf svjesna da je priroda umjetnica – ona joj samo pomaže da bude vidljiva svima.

Uhvaćeni trenutci u objektivu pokazuju da je Sanja fotograf s osjećajem za kadar, kontrast svjetla i sjene, kompoziciju. Navedenim likovnim komponentama fotografije tehnički se može ovladati, no Sanja objektivom piše poeziju. Slika je pjesma bez riječi, kazao je Horacije. O tome nam svjedoče i Sanjine fotografije na kojima se mogu iščitati nježnost, usamljenost, prolaznost, sjeta, nostalgija, bajkovitost.

Svojim crtežima umjetnica briše granicu između fotografije i crteža. Izabrani motivi Sanjinom filigranskom crtačkom rukom postaju poezija na papiru. Kontrastima svjetla i sjene oblike gradi poetično, nježno, meko, realistično, a tako osobno. Umjetnica u crteže unosi svoju poeziju, poetičnu dušu, a realističnim prikazima motiva pokazuje sposobnost uočavanja detalja, osjećaj za ljepotu u svakodnevici. 

Umjetnica na crtežima stvara i nadrealne prostore, pokazujući time i svijet snova i duhovnosti. Obrisi olovke meki su i fluidni, atmosfera na crtežima bajkovita je i mistična, što umjetnica postiže samim odabirom tehnike (olovka). Svjetlo i sjena najvažniji su likovni elementi Sanjinih crteža. 

Svakom će promatraču izložba biti individualan doživljaj, no može se naslutiti da će Sanjina poetična duša mekim dodirom olovke i bljeskom fotoaparata ostaviti trag koji nadahnjuje.

Ivančica Podhraški, prof.

SANJA BENKO: MOST PREKO SVEGA 

Ako prihvatimo uopćenu književnoteorijsku tezu o nepostojanju identiteta prije njegove stvarne potrebe nastanka, onda se sada, na otvaranju likovne izložbe slika i fotografija Sanje Benko, nalazimo u trenutku poimanja i spoznavanja sazrelih plodova jedne uistinu sjajne, izvanserijske likovne umjetnice i pjesnikinje. Takva djela, a ljudi obilježeni umjetničkim strujanjima to itekako osjećaju i znaju, proizlaze iz dara apsolutnog stvaratelja, čiji nepresušni zanos i sposobnost pretakanja doživljenih senzacija u kreativne kanale čije će neomeđene i nepostavljene granice moći valjano vrednovati već i doživljajni svjetovi prosječnih recipijenata, jednako kao i onih koji o njima štošta (stručno) mogu reći, stvara trajnu vrijednost koja se uvijek iznova nadopunjuje i izgrađuje. 

Jedno od najvažnijih obilježja poezije općenito njezina je vitalna sloboda izraza, koja ne mora nužno biti određena, a ponekad i sputana zadanostima horizonta čitateljskih očekivanja. Poezija pjesnikinje Sanje Benko odlikuje se naizgled pripovjednim stilom, ali nevjerojatno liričnim, osjećajna previranja lirskog subjekta duboka su, izrazito kontemplativna i slobodni se stih doima kao prirodni dio holizma autoričina pjesništva. Iz pjesme u pjesmu čitatelj prima nesvjesni poziv na prihvaćanje izrazito subjektivnog senzibiliteta koji ujedno i širom otvara vrata apstraktnim formama sinestezije, a koncentracija zadivljujućih poetizama snažno dopušta lirskom subjektu da čitatelju bude uvjerljiv vodič i tumač trenutka zapisanog u vrtlogu traženja jastva koje je neupitno nestalno i živi od stalnih mijena („Stalna na tom svijetu samo mijena jest!“ – od Heraklita do Preradovićeva Mujezina), stoga je vrijednost lirskih zapisa iznimno velika. 

Pjesme su utočište duha, pokretač metamorfoza u plovnim visinama gdje se racionalno izlaže potresima i pretresima, pri čemu spoznaje, osobito noćne (sjetimo se Kaštelanove Sebevido i snovido), svojim lirskim zapisom bivaju osvjetljenje moći i mogućnosti pristigle iz neke možda samo naoko nedostižne dimenzije. Autoričine pjesme obojene su životom, iz njega izviru i njemu se uvijek iznova vraćaju, figurativne su bravure nepretenciozne i skladno ugrađene u živost pjesme, misaone struje jasno su motivski usklađene i dopuštaju čitatelju uranjanje u istu onu emocionalnu natopljenost u kojoj su i nastale, pri čemu i personificirane apstrakcije djeluju poznato i blisko, autoričinim riječima – Moje i Tvoje! Izbalansiranost prepoznatljivog ritma i samoizgrađujućih slika, uz široko raslojenu neupitnu erudiciju i sve ostalo dosad spomenuto, autoricu nesumnjivo ubrajaju u krug najupečatljivijih kreatora naše moderne lirike.

Toplo se nadamo da ćemo uskoro imati prilike držati u rukama novu zbirku pjesama Sanje Benko jer to ne bi bila samo lijepa topla priča, već i književnoumjetnička potreba – danas pišu mnogi i dobro je da pišu, ali istinske umjetničke vrijednosti treba prepoznavati i davati im zasluženi prostor. Spektru takvih umjetničkih dosega likovni i književni radovi Sanje Benko odavno pripadaju i stoga valja pozdraviti svaku njezinu novu kreaciju koja se strpljivo očekuje i radosno dočekuje. Uvjereni smo da ćemo se vrlo brzo veseliti novim i likovnim i književnim biserima Sanje Benko!

Tomislav Hrebak, prof.