Najava radio emisije: Ne dirajte mi krugove, br. 1346

U Temi Krugova razgovaramo s fizičarom profesorom ali i gradonačelnikom Splita Ivicom Puljkom, pa ga pitamo koristi li mu poznavanje Higgsovog bozona u politici, šteti li mu politika u znanstvenoj karijeri, zašto je političkoj aktivnosti dao prednost pred znanstvenom, prati li događaje u znanosti, što je njegova ekipa na CERN-u otkrila u posljednje dvije godine, te što je trenutno zanimljivo i popularno u vrhunskoj svjetskoj fizici.  

Novi naslovi u gradskoj knjižnici su: na dječjem odjelu Lađa od srca: Priče za djecu Nade Mihoković Kumrić, knjiga za mlade je Pustošenje Vražjeg rala: Šesti roman o domu gospođice Peregrine za čudnovatu djecu Ransoma Riggsa, na odjelu beletristike Otok anđela Camille Laeckberg, a na stručno-znanstvenom odjelu Umijeće ljubavi Ericha Fromma. Najavljujemo i predavanje u Multimedijskoj dvorani povodom Godine čitanja i Mjeseca hrvatske knjige.

Na današnji datum rođeni su Jean Baptiste Simeon Chardin, George Boole, Luchino Visconti, Burt Lancaster i Snježana Banović, ustanovljena je nova vrsta orangutana, poginuli su Pier Paolo Passolini i šesnaest lavandijera, umrli su Peter Joseph William Debye, George Bernard Shaw, Anka Krizmanić, Zlatko Crnković i Mladen Kušec.

U Vijestima Krugova saznajemo da je U HGZ-u održan posljednji koncert prije višegodišnje stanke, da se u doba pandemije u Francuskoj povećala prodaja Camusove Kuge, govorimo o dugometražnom dokumentarnom filmu Muzej revolucije Srđana Keče, o projektu vizualnog identiteta Gradskog bazena Pula – Pola, o redovnoj konferenciji u Glasgowu o klimatskim promjenama, a najavljujemo i programe u Klubu kulture, Galeriji K2 i u projektu Future Hub Križevci. 

U Svemirskom kutku govorimo o godišnjicama nekih događaja na području astronomije i astronautike, kao i o aktualnim događajima s tih područja, te informiramo o položajima i gibanjima vidljivih objekata na našem nebu ovih dana. Posebno ističemo moguće otkriće prvog planeta izvan Mliječne staze, najavu leta oko Mjeseca, odgodu polijetanja novih astronauta na Međunarodnu svemirsku stanicu, otkriće novog meteorskog roja za koje je zaslužna Hrvatska meteorska mreža, a s tim u vezi govorimo i o pripremama za obilježavanje 10 godina meteorita Križevci koje bi se moglo proširiti i izvan Križevaca.

Neki su glazbeni prilozi vezani uz teme, novosti, događaje i obljetnice koje spominjemo u emisiji, pa slušamo glazbu Carla Dittersa von Dittersdorfa, Friedricha Kalkbrennera, Johanna Straussa starijeg, Ackera Bilka, Vice Vukova, Neila Younga, Briana Ena i grupe The Police. 

Emisija Ne dirajte mi krugove broj 1346 na programu je Radija Križevci (96,6 MHz) u utorak, 2. studenoga od 17 sati, a snimka će uskoro biti dostupna na web stranicama Future Huba Križevci. Moguće su neke manje izmjene u sadržaju emisije, koje se mogu dogoditi nakon objave ove najave. Ugodno vam slušanje putem etera i preko računalne mreže!