“Osjećaji se ne mogu opisati, spremni smo za polufinale!”

Hrvatska reprezentacija opet je u polufinalu Davis Cupa. Za to su se u ponedjeljak pobrinuli sjajni Borna Gojo i par Nikola Mektić, Mate Pavić, koji su pobjedama u svojim mečevima donijeli uspjeh protiv Italije rezultatom 2:1, te je tako natjecanje u Torinu naš sastav zaključio s tri pobjede u jednako toliko nastupa. Prethodno je bilo 3:0 protiv Australije i 2:1 protiv Mađarske.

Prvi bod osvojio je Gojo, svladavši Lorenza Sonega 7:6 (2), 2:6, 6:2, potom je na 1:1 nakon gotovo tri sata igre izjednačio Jannik Sinner pobijedivši Marina Čilića 3:6, 7:6 (4), 6:3, a odlučujući bod za trijumf Hrvatske donijeli su Mektić i Pavić nakon gotovo rutinskih 6:3, 6:4 protiv Sinnera i Fabija Fogninija.

Borna je još jednom potvrdio koliko je nadahnut u mečevima koje igra za reprezentaciju, jer je nakon Australca Popyrina u četvrtak sada svladao i Sonega, 27. tenisača svijeta. To je bez sumnje dosad najvrednija Gojina pobjeda u karijeri, a do nje je došao nakon izvrsnog tenisa. Iako nije počeo dobro, pa je Talijan u prvom setu poveo 4:1, Borna se pokazao u najboljem svjetlu, pogotovo u tie-breaku. U drugoj dionici Sonego je vrlo brzo poveo 4:0 i time je pobjednik seta bio odlučen, no u odlučujućem dijelu Gojo (279. na ATP listi) je bio sjajan, napravivši dva breaka.

– Svaki meč koji igram za reprezentaciju je privilegija. Svak meč u kojem pobijedim mi je najbolji u životu, pa i ovaj, rekao je Gojo i dodao: Posebniji osjećaj od ove pobjede je to što smo ovdje kao ekipa. Nadam se da sam bar neke ljude u Hrvatskoj usrećio s tim.

Čilić je protiv desetog igrača s pojedinačne ATP liste mogao zaključiti meč i odlučiti ukupnog pobjednika nakon dva seta, jer je vodio 6:3, 5:4 uz početni udarac, no servis za meč nije odradio na najbolji način. Sinner je vratio break zaostatka i tu je bio početak preokreta.

– Borna je pripremio teren da ili ja dođem do 2:0 ili da parovi donesu odlučujući bod, što se i dogodilo. Ja sam opet odigrao fantastičan prvi dio, držao tu razinu do završnice drugog seta i žalim za time što nisam uspio doći do kraja, rekao je Čilić.

Odluka je tako pala u meču parova, u kojem je Hrvatska imala najjače moguće adute, prvi par svijeta. Koliko su Mektić i Pavić bili dominantni pokazuje podatak da nisu bili suočeni ni s jednom break loptom. U prvom setu su napravili break za 3:1, a u drugom za 4:3 i sigurno priveli meč kraju.

– Drago nam je da je bilo bez prevelike drame. Odigrali smo opet kvalitetan meč, sad se veselimo polufinalu i spremni smo za to, rekao je Pavić. Mektić je, pak, ovako prokomentirao činjenicu da prvi par svijeta igra pod pritiskom velikih očekivanja: 

– Pritisak je dobra stvar. Ovo nije prvi takav meč niti bismo uopće došli do ‘broja 1’ da nismo pobjeđivali u mnogo mečeva pod velikim pritiskom. Zbog toga u ovakve situacije ulazimo s velikim samopouzdanjem.

Tako su naši tenisači izborili odlazak na samu završnicu ovogodišnjeg Davis Cupa koja će se održati u Madridu. Idući susret je na rasporedu u petak, protiv boljeg iz okršaja Kazahstana i Srbije, koji će biti odigran u srijedu u Innsbrucku.

– Osjećaji se ne mogu opisati. Kad smo dolazili ovamo cilj je bio da prođemo grupu, a otišli smo u polufinale i ne možemo biti sretniji, rekao je izbornik Vedran Martić.

Im/radiokrizevci.hr

Foto: Hrvatski teniski savez/ twitter

Izvor: hrt