Predstavljen gastronomski film Zaboravljena jela središnje Podravine 

U prostorijama koprivničkog hotela Zlatan  danas je upriličeno predstavljanje gastronomskog filma „Zaboravljena jela središnje Podravine“ koji je realiziran pod pokroviteljstvom i uz financijsku podršku Turističke zajednice Koprivničko-križevačke županije, a u produkciji tvrtke Creative Factory koja je snimala i prvi film „Zaboravljena jela Podravine“. Događanju je ispred Koprivničko-križevačke županije prisustvovao zamjenik župana Ratimir Ljubić, a novi video uradak iz serijala gastronomskih priča koje obuhvaćaju našu županiju su predstavili pomoćnica direktora TZ KKŽ Kristina Sočev  te ispred producentske kuće Creative factory novinar i producent Miroslav Mirković.   

Podravina i Prigorje prava su paleta okusa, mirisa tradicije, a upravo s ciljem očuvanja od zaborava tradicionalnih jela Podravine snimljen je nastavak filma “Zaboravljena jela Podravine” koji se bavi starinskim jelima i receptima područja koje se još i naziva Središnja Podravina te obuhvaća općine Virje, Hlebine i Golu, uvodno je istaknula  Sočev te dodala:

„ Podravina i Prigorje obiluju brojnim tradicijskim jelima koje smo željeli sačuvati od zaborava. Imali smo sjajan uspjeh s prvim filmom koji ima preko 90 tisuća pregleda na YouTube servisu,  preko 10 tisuća pregleda na Facebook stranici, a prikazan je i na dvije televizije – VTV-u i Z1 televiziji. Predstavljen je i na međunarodnom festivalu turističkog filma na kojem je dobio i posebno priznanje za turističku promociju, a to je potvrda da je i više nego uspješan tako da ne sumnjamo da će i nastavak biti jednako prepoznat i prihvaćen“, kazala je Sočev.   

Mirković je zahvalio TZ KKŽ, Županiji i partnerskim turističkim zajednicama općina koje su sudjelovale na projektu te istaknuo kako se gastronomski filmovi ovog tipa baš i ne snimaju. 

Brojke pregleda prvog filma su odlične na svim platformama. Ovakvog  sadržaja  u kojem se populariziraju starinska jela i zaboravljeni recepti je malo, a važno je spomenuti kako je projekt dobio međunarodno priznanje za doprinos razvoja turizmu i to nam je najbolja motivacija da nastavimo i dalje. Pred nama je snimanje Zaboravljenih jela Prigorja, krećemo već ovog tjedna i do kraja godine bi materijal trebao ugledati svjetlo dana“, pojasnio je Mirković.

 Zamjenik Ljubić je čestitao na još jednoj uspješnici koja će doprinijeti još većoj prepoznatljivosti gastronomske i enološke turističke ponude naše županije te na taj način pomoći razvoju kontinentalnog turizma. 

„Očuvanje tradicije i običaja od iznimne je važnosti kako bi budući naraštaji imali uvid u ono što su spremale naše prabake, bake i majke. Autohtona jela su odlična pozivnica za sve turiste koji žele iskusiti nešto posebno, a veliku zahvalu i priznanje treba odati i svim udrugama, posebice članicama udruga žena koja se sudjelovale u projektu i koje brižno čuvaju starinske recepte i tehnike pripreme ukusnih delicija. Županija stoji iza svih projekata TZ KKŽ, pomaže rad udruga i tako će biti i u budućnosti. Vjerujem da će i naši ugostitelji u svoju ponudu uvrstiti neka od ovih jela i na taj način doprinijeti daljnjoj promociji svih gastronomskih bogatstava naše županije“, zaključio je zamjenik Ljubić. 

Čestitkama se pridružio i načelnik Općine Gola Stjepan Milinković koji je  iskazao zadovoljstvo što je Općina  sa svojim udrugama mogla sudjelovati.   Veseli podatak da je prvi film pogledan toliko puta, a još više da je te delicije imao tko i pripremiti jer riječ je o starinskim jelima koje je važno spasiti od zaborava te vrijednosti i našu tradiciju prenositi dalje na nove generacije. Naši stari su, marljivi ljudi s ovih prostora znali su koliko je važno sačuvati obitelj, a okupljanje oko stola je neizostavan segment u toj priči. Drago mi je da smo aktivno sudjelovali, u našoj ćete Općini imati uvijek vjernog suradnika i pomagača“, završio je u nadahnutom govoru načelnik Milinković. 

Podsjetimo prvim filmom “Zaboravljena jela Podravine” obuhvaćeno je područje od deset općina i dva grada, a posebnu ulogu u čuvanju naše gastronomske tradicije imaju udruge koje i dalje spremaju ta jela. Na području naše županije „bregofska pita“, „pogača z oreji“ i „podravska mazanica“ imaju status zaštićenog nematerijalnog kulturnog dobra, a pokrenut je i postupak zaštite „mudlini“ te je u planu pokretanje zaštite “požiraki” kao prve zaštićene hrvatske tjestenine za juhu.

Služba ureda župana