Prije mjesec dana ukinuli su besplatne testove, sad opet testiraju, čak i cijepljene: Što se to zbiva u Švedskoj?

Švedska je ponovno pooštrila preporuke za testiranje na covid-19, u manje od mjesec dana nakon što ih je ublažila. Evo što se mijenja: Od danas svi stariji od šest godina koji razviju simptome respiratorne infekcije trebaju se testirati na covid, čak i ako su u potpunosti cijepljeni

Takvi simptomi mogu biti blagi, ali i uključivati upalu grla, začepljen nos, groznicu, kašalj ili općenito osjećaj malaksalosti.

Također bi, kao i do sada, trebali ostati kod kuće, dakle izostati s posla ili iz škole, te izbjegavati kontakte s drugim ljudima.

Samo djeca mlađa od šest godina i odrasli koji su preboljeli covid u posljednjih šest mjeseci izuzeti su od preporuke za testiranje.

Nove preporuke dolaze u manje od mjesec dana nakon što je Švedska ukinula besplatne testove na covid-19 za potpuno cijepljene ljude, tvrdeći u to vrijeme da opsežno testiranje više nije potrebno zbog niže stope infekcije.

Agencija za javno zdravstvo pojasnila je da se besplatno testiranje za cijepljene ponovno uvodi zbog ‘rasta stope zaraze u mnogim europskim zemljama’, a dijelom i zbog prognoze agencije prema kojoj će Švedska doživjeti ‘vjerojatan porast’ infekcija u narednim tjednima.

‘Ukupno gledano, to znači da se povratak na testiranje velikih razmjera smatra prikladnom mjerom. Povećava se mogućnost otkrivanja čak i malih promjena u epidemiologiji, a također povećava mogućnost prekida daljnjih lanaca infekcije što je prije moguće’, priopćeno je iz tamošnje javnozdravstvene agencije.

Prvotna odluka o smanjenju testiranja 1. studenoga bila je žestoko kritizirana, piše Thelocal.se.

Izvor: tportal.hr

Foto: pixabay.cxom