Rezultati pojačanog nadzora prometa- Sankcionirana su 222 prometna prekršaja

Tijekom vikenda, od 29. listopada do 2. studenoga 2021. godine na području Policijske uprave koprivničko-križevačke zabilježeno je 14 prometnih nesreća od čega jedna prometna nesreća s poginulom osobom i četiri prometne nesreće s ozlijeđenim osobama. U nesrećama je jedna osoba smrtno stradala, a šest osoba je ozlijeđeno.

Okolnosti uslijed kojih je došlo do prometnih nesreća bile su: brzina neprimjerena uvjetima (5), nepropisna vožnja unazad (3), oduzimanje prednosti prolaska (2),vožnja na nedovoljnoj udaljenosti, nepropisno prelaženje kolnika, ostale greške pješaka i nepropisno pretjecanje/skretanje vozila.

Vozači pod utjecajem alkohola izazvali su dvije prometne nesreće od čega jednu nesreću s ozlijeđenim osobama u kojoj su dvije osobe lakše ozlijeđene. Mlada vozačica izazvala je jednu prometnu nesreću s materijalnom štetom.

Sankcionirana su 222 prometna prekršaja od čega 29 prekršaja upravljanja vozilima pod utjecajem alkohola, prekršaj odbijanja ispitivanja prisutnosti droge u organizmu, 74 prekršaja prekoračenja dopuštenih brzina kretanja, 21 prekršaj nekorištenja sigurnosnog pojasa i devet prekršaja nepropisnog korištenja mobitela.

Tijekom provedbe pojačanog nadzora pet vozača je bilo uhićeno, a dva vozača su bila smještena u posebnu prostoriju policije do prestanka djelovanja opojnog sredstava. Proveden je jedna žurni prekršajni postupak.

Najveća brzina kretanja vozila utvrđena je u nedjelju, 31. listopada, u 14.17 sati, u Velikoj Mučnoj, kada je vozač upravljao osobnim automobilom krećući se brzinom od 116 kilometara na sat iako je na rečenoj dionici državne ceste broj 41 brzina kretanja vozila ograničena na 60 kilometara na sat.

Najveća koncentracija alkohola zabilježena je u petak, 29. listopada, u 13 sati, u Ulici Petra Preradovića u Đurđevcu, kod 42-godišnjeg vozača koji je pod utjecajem alkohola od 2,71 promil upravljao biciklom. Vozač je isključen iz daljnjeg sudjelovanja u prometu.

Ističemo i 42-godišnjeg vozača koji je u nedjelju, 31. listopada, u 16.40 sati, u Istarskoj ulici u Križevcima upravljao osobnim automobilom pod utjecajem alkohola od 2,53 promila. Vozač je bio uhićen.

Ističemo i 32-godišnji vozača koji je u subotu, 30. listopada, u 00.15 sati u Dugoj ulici u Koprivnici zatečen je kako upravlja osobnim automobilom pod utjecajem alkohola od 1,57 promila. Kako je utvrđeno da je vozaču ovo treći prekršaj od stupanja na snagu izmjena ZSPC-a te da je za prva dva prekršaja upravljanja vozilima pod utjecajem alkohola pravomoćno kažnjen, vozač je bio uhićen i privremeno mu je bio oduzet osobni automobil kojim je upravljao. Istog dana na Općinskom sudu u Koprivnici proveden je žurni prekršajni postupak u kojem je vozač kažnjen novčanom kaznom od 12.300 kuna i zabranom upravljanja motornim vozilima B kategorije šest mjeseci. Općinski sud je presudom odredio da se vozilo vrati vozaču po pravomoćnosti presude.

Tijekom pojačanog nadzora prometa izvršen je nadzor 70 mladih vozača. Mladi vozači su počinili devet prometnih prekršaja od čega tri prekršaja upravljanja vozilima pod utjecajem alkohola (0,00 do 0,50 g/kg – 3), prekršaj nepropisnog korištenja sigurnosnog pojasa, prekršaj nenošenja vozačke dozvole, prekršaj prekoračenja brzine kretanja, prekršaj upravljanja vozilom za koje je isteklo važenje prometne dozvole, prekršaj vožnje motornim vozilom bez upaljenih svjetala i prekršaj ne držanja sigurnosnog razmaka između vozila. 

Tijekom, 30./31. listopada, od 19 do 1 sat, Policijska postaja Križevci provela je akciju nadzora alkoholiziranosti vozača i mladih vozača. U sklopu rečene akcije izvršen je nadzor 66 vozača od čega 14 mlada vozača i pritom je utvrđen 21 prekršaja. Utvrđena su četiri prekršaja upravljanja vozilima pod utjecajem alkohola od čega je jedan prekršaj počinio mladi vozač.

Kako će tijekom tjedna kolnici biti mokri i klizavi, vozače savjetujemo da u tim uvjetima smanje brzinu kretanja svojih vozila i povećaju međusobni razmak, poštuju prednost prolaska i ne upravljaju vozilima nakon konzumacije alkoholnih pića.
Ukazujemo na obvezu vozača i svih putnika da koriste sigurnosne pojaseve te na prijevoz djece u odgovarajućim dječjim sjedalicama uz obavezno korištenje sigurnosnog pojasa. Vozače svih vrsta vozila i pješake molimo da prilikom sudjelovanja u prometu ne koriste mobitele.

Za poseban oprez molimo mlade vozače, ali i vozače starije životne dobi, posebice prilikom vršenja radnji vozilom u prometu i prometovanja raskrižjima.