U petak se nizom predavanja nastavlja obilježavanje 10 godina meteorita Križevci

Križevačka astronomska udruga Perzeidi priređuje u petak, 26. studenoga navečer od 18 sati u Multimedijskoj dvorani Gradske knjižnice “Franjo Marković” već drugi niz predavanja, čak tri, u sklopu Dana meteorita Križevci kojima se obilježava deset godina od pada i pronalaženja meteorita Križevci.

Ovoga puta autori predavanja su našoj publici već poznati članovi udruge ProGEO-Hrvatska koja se bavi promocijom znanosti, te zaštitom i promocijom geološke baštine. Predavači su i aktivni znanstvenici koji se bave istraživanjem meteorita i asteroidnih impakata na Zemlji. Oni su: Prof. dr. sc. Tihomir Marjanac, dr. sc. Marina Čalogović i mag. Karlo Bermanec. 

Prof. dr. sc. Tihomir Marjanac preko 20 godina se bavi istraživanjem meteorita o čemu je napisao više popularnih članaka, i održao niz javnih predavanja, na primjer u Zvjezdarnici Zagreb, Tehničkom muzeju Nikola Tesla, po knjižnicama i u školama, te je vodio nakoliko znanstvenih projekata na temu istraživanja impakata i njihovih produkata u našim krajevima, pa i šire. Dr. sc. Marina Čalogović je znanstvenica koja je doktorirala na istraživanju impakata i njihovih produkata u nas, ali i šireg okruženja. Mr. Karlo Bermanec je dugogodišnji popularizator znanosti s izraženim interesom za astronomiju i autor je velikog broja popularnih članaka na znanstveno orijentiranim portalima. Svo troje su i česti predavači na manifestacijama poput Dana svemira, Mjeseca astronautike itd., i autori su nekoliko izložbi o impaktima, paleoklimi i svemirskom teleskopu Hubble. 

Kratka najava predavanja:

Tihomir Marjanac – Mala tijela Sunčevog sustava: Mala tijela Sunčevog sustava se obično prikazuju kao ostaci materijala od kojih je Sunčev sustav primarno izgrađen. U predavanju će se prikazati vrste i razlike među tim tijelima i njihov sastav koji nam osvjetljava evoluciju našeg planetarnog sustava, s osvrtom i na fragmente koji dospijevaju do Zemlje.

Karlo Bermanec – Mikrometeoriti i kozmička prašina: Predavanje daje pregled procesa koji se događaju pri padu meteoroida i njihov krajnji učinak. Saznat ćemo koliko ukupno materijala iz svemira dospijeva na Zemlju, odnosno koliko mase bolida možemo pronaći u obliku mikrometeorita i sitnih čestica.

Marina Čalogović – Istraživanja metalnih meteorita: Metalni meteoriti čine oko 6% svih nađenih meteorita (jedan od njih je i hrašćinski meteorit) i mogu se lako prepoznati po svom sastavu željezno-niklove legure (5-10% nikla). Najčešći su oktaedriti koji se mogu prepoznati po Widmanstättenovim “figurama” što će biti prikazano brojnim primjerima. U predavanju će biti prikazani i kameno-željezni meteoriti koji uz željezo sadrže i silikate, te metode njihovih istraživanja.

Svo troje predavača od prošle su godine već poznati križevačkoj publici koja posjećuje manifestacije u organizaciji Udruge Perzeidi, jer su u ovo doba prošle godine u zgradi Turističke zajednice u Križevcima priredili izložbu o sudarima Zemlje s malim tijelima Sunčeva sustava, a profesor Marjanac uz to je održao i prigodno predavanje.

Pokrovitelji drugog dana Dana meteorita Križevci su Planinarac j.d.o.o. Kalnik, Pekarstvo Šarić i glavni pokrovitelj Grad Križevci.

Ulazak je slobodan za sve zainteresirane građane, uz pridržavanje nužnih epidemioloških mjera.