Župani u Slavonskom Brodu razgovarali o obrazovanju, zdravstvu i javnom prijevozu

U Velikoj dvorani Brodsko-posavske županije jučer je održana sjednica Izvršnog odbora Hrvatske zajednice županija, kojoj je, uz ostale župane i predstavnike resornih ministarstava, prisustvovao i župan Darko Koren, ujedno i potpredsjednik Zajednice. Glavne teme sastanka bile su aktualnostima na područjima obrazovanja, zdravstva i javnog linijskog prijevoza.

Predsjednik Hrvatske zajednice županija i župan Brodsko-posavske županije Danijel Marušić istaknuo je važnost rada na funkcionalnoj i fiskalnoj decentralizaciji koje su nužne za poboljšanje uvjeta života u lokalnoj zajednici diljem Hrvatske. „Od travnja do studenoga održana su četiri sastanaka s predsjednikom Vlade Republike Hrvatske Andrejem Plenkovićem i predstavnicima Vlade vezano uz procjepljivanje građana, Mehanizam za oporavak i otpornost, istaknuti su daljnji koraci u gospodarskom oporavku nakon potresa i pandemije, kao i poticanju poljoprivrede, ali i pitanja Šengenskog i Europskog gospodarskog prostora“, rekao je Marušić.

Osvrnuvši se na izmjene Zakona o odgoju i obrazovanju u osnovnoj i srednjoj školi, župani su ponovno istaknuli stav da županijama treba vratiti stvarna upravljačka prava s obzirom na to da su one osnivači škola. Županije brinu o velikom broju osnovnih i srednjih škola te domova, a u cilju ravnomjernog regionalnog razvoja i jednako dostupnog obrazovanja, ulažu se velika sredstva u kapitalne projekate, dogradnju i rekonstrukcija škola, tekuće i investicijsko održavanje te stvaranje kvalitetnijih uvjeta za odgojno-obrazovni rad.

Predsjednik Marušić podsjetio je da županije očekuju da se u izmjenama Zakona o odgoju i obrazovanju promjeni i dio koji se odnosi na sastav školskih odbora. Prema njegovim riječima, županije očekuju da dobiju većinu odnosno da njima kao osnivačima pripadnu tri od pet mjesta u školskom odboru.

U ime Ministarstva znanosti i obrazovanja u raspravi je sudjelovala ravnateljica Uprave za odgoj i obrazovanje u Ministarstvu znanosti i obrazovanja Vesna Šerepac koja je kazala: „Nećemo ići u izmjene već u donošenje potpuno novog Zakona upravo kako bismo “pomirili” sve ono što se možda u proteklom periodu događalo,  a tiče se ne samo upravljačkih prava nego i djelovanja odgojno-obrazovnih ustanova, sukladno javnim politikama koje se donose na temelju onoga što jedinice lokalne, odnosno, regionalne samouprave u svom djelokrugu rada imaju.

Izvršni odbor Hrvatske zajednice županija zauzeo se i za primjerenije rješenje statusa pomoćnika u nastavi koji bi trebali dobit bolji status u interesu učenika s posebnim potrebama.

Na sastanku je bilo riječi i o izmjenama Zakona u zdravstvu, kao i o specifičnostima pojedinih županija u tom pogledu. Župan Koren je istaknuo da bi predloženim izmjenama Zakona o zdravstvenoj zaštiti u vlasništvu županija ostali samo domovi zdravlja.

To nije put rješenja problema bolnica. Država i sada upravlja sa 75 posto bolničkog sustava. Mislimo da je to loše rješenje i nije reforma koja dovodi do bolje organiziranog sustava zdravstvene zaštite. Problem je financiranje mjesečnih apanaža za usluge koje bolnice naprave, kolektivni ugovori i troškovi na koje bolnice ne mogu utjecati, a rezultat je kod većine bolnica negativan”, istaknuo je župan Koren te najavio sastanak s ministrom zdravstva Vilijem Berošem sljedeći tjedan.

U nastavku sjednice razgovaralo se o javnom linijskom prijevozu nastavno na zaključke Radne skupine za promet Hrvatske zajednice županija koja je predložila da se sazove radna skupina za javnu uslugu pri Ministarstvu mora, prometa i infrastrukture kako bi se radilo na prijedlozima izmjena i dopuna zakonskih akata i došlo do rješenja koje će omogućiti uspostavu ugovora o javnoj usluzi po županijama. U raspravi je, u ime  Ministarstva mora, prometa i infrastrukture, sudjelovao Franc Hajdinjak, načelnik Sektora inspekcijske sigurnosti cestovnog prometa i cesta, a zaključeno je kako će Hrvatska zajednica županija dopis s prijedlozima uputiti ministru Olgu Butkoviću te zatražiti održavanje tematskog sastanka.

Predstavljen je i Program rada Hrvatske zajednice županija za 2022. godinu s naglaskom na jačanje suradnje s resornim ministarstvima i institucijama, što će direktno utjecati na poboljšanje uvjeta života građana. Također je istaknuta i važnost međunarodne suradnje kroz europske asocijacije koja omogućuje direktnu primjenu europskih praksi.

Služba ureda župana

Fotografije: HZŽ, Prigorski.hr