Dogovor EU-a o produljenju uredbe o roamingu za sljedećih 10 godina

Pregovarači država članica i Europskog parlamenta postigli su u četvrtak dogovor o novoj uredbi o roamingu, kojom se do 2032. produljuje sadašnji sustav korištenja mobilnih telefona u europskom inozemstvu bez dodatnih naknada.

Sadašnja uredba vrijedi do 30. lipnja 2022., a novom uredbom produljuje se sustav bez naplate roaminga za sljedećih deset godina. Dogovor još formalno trebaju potvrditi Vijeće i Parlament.

Uredba o tzv. roamingu kao kod kuće primjenjuje se od 15. lipnja 2017, a njome se cijene u roamingu određuju na osnovi nacionalnih cijena. 

To znači da svaki korisnik koji se nalazi u roamingu u nekoj od zemalja EU-a i u zemljama Europskog gospodarskog prostora – Islandu, Norveškoj i Lihtenštajnu, plaća usluge sukladno tarifi koju je ugovorio sa svojim operatorom za domaći promet.

Nova uredba trebala bi osigurati korisnicima istu kvalitetu usluga koju imaju u matičnoj mreži i kada su na putu. 

Oni koji se koriste uslugama 5G mreže u svojoj zemlji trebali bi imati pristup toj mreži gdjegod je dostupna. 

Prema novoj uredbi, mobilni operatori trebat će obavijestiti korisnike o kvaliteti usluga koju mogu očekivati u roamingu. 

U proteklih četiri i pol godine, od kada je na snazi sadašnja uredba, mnogi su se korisnici žalili da nemaju istu kvalitetu usluge kada su u inozemstvu.

Korisnici će po novoj uredbi dobivati SMS poruke o dodatnim troškovima kada se spajaju na tzv. nezemaljske mreže, koje su dostupne u zrakoplovima i na brodovima, a koje nisu pokrivene uredbom o roamingu. 

Kada se korisnici nađu u zrakoplovu ili na brodu, njihovi mobiteli mogu se automatski spojiti na nezemaljsku mrežu i izazvati dodatne troškove. 

Sada će operatori morati osigurati opciju kojom se izbjegava automatsko spajanje na takve mreže.

Im/radiokrizevci.hr

Foto: pixabay

Izvor: n1