Nedostatak vitamina D utječe na pojavu kardiovaskularnih bolesti

Teški nedostatak vitamina D je relativno rijedak, ali nedavno istraživanje je pokazalo da niske razine vitamina D utječu na pojavu kardiovaskularnih bolesti, pišu vitamini.hr.

Rezultati velike studije u kojoj su znanstvenici identificirali genetske dokaze pokazuju kako je u osoba s nedostatkom vitamina D zabilježena veća vjerojatnost oboljenja od srčanih bolesti i visokog krvnog tlaka. Za sudionike s najnižim razinama vitamina D, rizik od srčanih bolesti bio je više nego dvostruko veći.

Obzirom na globalnu rasprostranjenost kardiovaskularnih bolesti važno je nadoknaditi i poboljšati razine vitamina D u organizmu.

Niske koncentracije vitamina D kod brojnih osoba u mnogim dijelovima svijeta su uobičajene. U sredinama gdje se to češće događa vrlo je važno biti proaktivan. Problem je čest u stračkim domovima, gdje velik broj stanara boravi samo kratko vrijeme na otvorenom ili se uopće ne izlaže šetnji po umjerenom suncu.

Vitamin D je dobro unijeti u organizam hranom, kao što su masna riba, jaja i zeleno povrće. Ponekad je potrebno unositi vitamin D putem dodataka prehrani.

Izvor: nacional.hr

Foto: pixabay.com