Održano javno predstavljanje projekta “Razvoj komunalne infrastrukture aglomeracije Križevci” – priključeno 65 kućanstava na odvodnju

Vodne usluge d.o.o. iz Križevaca i Grad Križevci upriličili su u utorak na Trgu Antuna Nemčića i Trgu Josipa Jurja Strosmayera javno predstavljanje projekta “Razvoj vodnokomunalne infrastrukture aglomeracije Križevci”. Projekt spada u velike i značajne infrastrukturne projekte koji su sufinancirani EU sredstvima te je od iznimne važnosti za područje Križevaca čija provedba može unaprijediti ekonomsku stabilnost i kvalitetu života građana Križevaca. 

O projektu je govorila direktorica Vodnih usluga d.o.o. Helena Kralj Brlek  koja je istakla:

-“U sklopu projekta aglomeracije preko EU fondova, Hrvatskih voda, Ministarstva gospodarstva i održivog razvoja i Grada Križevaca vrijednost investicije je 320.462.781,38 kuna te će se izgraditi 66 kilometara odvodnje, 29 kilometara vodovoda će se rekonstruirati i 9,5 kilometara vodovodne mreže će se izgraditi u prigradskim križevačkim naseljima.

Predviđeno je i priključenje stanovništva na vodoopskrbu i odvodnju tako da ćemo na ovaj način građane informirati o detaljima i planu izvođenja radova po pojedinim naseljima i ulicama na području grada i okolnih naselja. Do sada je izvedeno 5,5 kilometara odvodnje i kanalizacije i priključeno je 65 kućanstava na odvodnju. Radovi se odvijaju i u ovom zimskom periodu. Ugovor je na 3 godine, tek smo započeli pa molim  građane za razumijevanje s obzirom na vremenske uvjete, kišni period i snijeg pa će biti ponegdje nečistih i razrovanih cesta. No, na kraju će  standard naših mještana biti puno viši nakon završetka projekta.” – rekla je Helena Kralj Brlek.

“Završetak projekta je po ugovoru u travnju 2024. godine, ali van projekta imamo još udaljenija prigradska naselja koja će se rješavati preko drugih projekta i redovnim ulaganjem jedinica lokalne samouprave za izgradnju vodoopskrbne mreže. Znači, imamo još oko 25% naše mreže koju treba izgraditi, ali taj dio kandidiramo preko drugih projekata da bi se mogao realizirati” – dodala je direktorica Vodnih usluga d. o.o. Helena Kralj Brlek.

Zamjenik gradonačelnika Križevaca Danijel Šaško kazao je da je projekt dugo očekivan te da će podići standard građana koji do sada nisu bili priključeni na vodoopskrbu i odvodnju. 

-“Pozvao bih sve građane na strpljenje, obzirom da će se radovi odvijati još naredne 2-3 godine “- rekao je zamjenik gradonačelnika Danijel Šaško. 

Ukupna vrijednost projekta sufinanciranog od strane Europske unije iz Kohezijskog fonda iznosi 320.462.781,38 HRK, prihvatljivi troškovi 256.370.225,10 HRK , a dio sufinaciran od strane EU 179.871.104,61 HRK. Cilj projekta je unaprjeđenje u području vodoopskrbe, odvodnje i pročišćavanja otpadnih voda te priključivanje dodatnog stanovništva na javni sustav vodoopskrbe i odvodnje i pročišćavanje otpadnih voda. 

ji,št/radiokrizevci.hr