Osvrt župana Darka Korena na 2021. godinu

Pred nama je novo veliko investicijsko razdoblje koje će ostaviti velik trag ne samo u ovom vremenu već i za buduće generacije koje dolaze

Drage Podravke i Prigorke, dragi Podravci i Prigorci, stanovnici Koprivničko-križevačke županije

Iza nas je još jedna izazovna godina u kojoj je globalna zdravstvena kriza ostavila duboke posljedice na naše društvo, kako gospodarske tako i socijalne, pa je zbog toga više nego ikad važno prevladati različitosti i u toliko potrebnom zajedništvu i duhu solidarnosti okrenuti se prema boljoj budućnosti koja je pred nama. 

Razloga za optimizam uistinu ima i možemo ga temeljiti na činjenici kako su Podravina i Prigorje, naše dvije regije s kojima se toliko ponosimo, prostori velikih infrastrukturnih investicija vrijednih više od 5,2 milijardi kuna. S obzirom na omjer vrijednosti investicija i geografske veličine naše županije možemo slobodno zaključiti kako je trenutno ovo prostor s najvećim kapitalnim ulaganjima u državi.

U punom su jeku radovi na izgradnji drugog kolosijeka i obnovi željezničke  pruge od Križevaca preko Koprivnice prema mađarskoj granici, a kroz dva mjeseca očekujemo i početak izgradnje toliko očekivane brze ceste od Križevaca do Kloštra Vojakovačkog. U narednom razdoblju će se osigurati i uvjeti za izgradnju dionice prema Koprivnici i mađarskoj granici uz rješavanje pitanja zaobilaznice naše podravske metropole, što smo uostalom i definirali potpisivanjem Razvojnog sporazuma za sjever Hrvatske koji je prihvatila Vlada RH, a za što je predviđeno 2.3 milijardi kuna. 

Uz to, kroz Razvojni sporazum se planira još pet projekta lokalnog karaktera u iznosu od 788 milijuna kuna – dvorac Inkey u Rasinji, nova zgrada Srednje škole Koprivnica, Centar za palijativnu medicinu i liječenje boli, terminala za kombinirani/intermodalni transport u Križevcima te termalne toplice u Kloštru Podravskom.  Dodajmo kako Sporazum uključuje i  12 milijuna kuna za sufinanciranje projektno-tehničke dokumentacije za kapitalne projekte.

Razvojni sporazum će dakle omogućiti realizaciju projekata na području naše županije vrijednih 3,1 milijarde kuna, kao i razvoj čitave sjeverozapadne Hrvatske. 

U tijeku su i radovi na aglomeracijama u Koprivnici, Križevcima i Đurđevcu,  raspisat će se  novi natječaj za izgradnju RCGO Piškornica, a privodimo  kraju i veliki investicijski ciklus vrijedan 140 milijuna  u izgradnji školske infrastrukture kroz Program izgradnje pet školskih sportskih dvorana i Županijskog Centra kompetentnosti. Županija je nastavila s financiranjem prijevoza učenika, povećan je broj studentskih stipendija, a novim investicijski ciklusom kroz rekonstrukciju i energetsku obnovu škola ćemo biti bliže ostvarenju cilja jednosmjenske nastave. 

Nisu zaostajala niti ulaganja u zdravstveni sustav te obnova voznog parka medicinskih vozila,  a jedan od važnih projekata je svakako bio formiranje TIM-a 2 hitne medicinske pomoći u Đurđevcu čime smo postigli ujednačenu pokrivenost medicinskim uslugama na cijelom našem području. Kontinuitet je nastavljen i na polju provođenja kvalitetne socijalne politike, a Županijska uprava nije zaboravila niti na gospodarstvo, poljoprivredu i turizam za što je tijekom godine osigurala preko devet milijuna kuna različitih potpora.

Sve ovo pokazuje kako vodimo brigu o svim  potrebama stanovnika naše županije te da kroz kapitalne projekte, za koje imamo i snažnu potporu Vlade RH, stvaramo uvjete za ravnomjerni razvoj našeg kraja i poboljšanje standarda za stanovnika naše županije. 

Pred nama je novo veliko desetogodišnje investicijsko razdoblje prema kojem gledamo puni optimizma i s uvjerenjem kako će projekti koje pripremamo ostaviti velik trag ne samo u ovom vremenu već i za buduće generacije koje dolaze. Budimo i dalje odgovorni u svim aspektima života, jer vlastitim primjerom i osobnim doprinosom uistinu  možemo učiniti mnogo u našoj zajednici.     

Dragi sugrađani, neka Vam nova 2022. godina donese prvenstveno zdravlje i obilje blagoslova u Vaše obitelji te srca ispuni ljubavlju,  mirom i nadom u bolje sutra.

Vaš župan Darko Koren