Borisu Johnsonu trese se fotelja. Evo tko bi ga mogao zamijeniti na mjestu britanskog premijera

Iako je jučer ponudio ispriku za vrtnu zabavu usred lockdowna, britanskom premijeru Borisu Johnsonu fotelja se opasno trese. Ostavku od njega traže Laburisti, no pritisak da ode dolazi i od njegovih Torijevaca. Guardian donosi imena ljudi koji bi ga eventualno mogli naslijediti

Johnson je, podsjetimo, jučer pred parlamentom priznao da je u svibnju 2020. sudjelovao u vrtnoj zabavi u sklopu svoje rezidencije u Downing streetu. Problem je u tome što se zabava održavala usred lockdowna kada je bilo zabranjeno druženje više od dvije osobe. Johnson se za zabavu jučer ispričao, no to mu je, prema navodima britanskih medija, kupilo samo malo vremena, odnosno barem dok ne bude završena istraga kojom će se utvrditi jesu li prekršene mjere i pravila.

Nakon toga, prema britanskim medijima, njegova Konzervativna stranka mogla bi povući i konkretne poteze i potražiti novu osobu za čelno mjesto britanske Vlade. U javnosti se već spominju neka imena koja je pobrojao Guardian.

Između ostalih spominju se bivši ministar vanjskih poslova Jeremy Hunt, ministrica unutarnjih poslova Priti Patel, bivši ministar financija koji je nakon rekonstrukcije Vlade postao ministar zdravstva Sajid Javid, ministar za poslovanje, energetiku i industrijsku strategiju Kwasi Kwarteng.

im/radiokrizevci.hr

Foto: johnson/facebook

Izvor: tportal