Izvršni direktor Pfizera kaže da će cjepivo protiv omikrona biti spremno u ožujku

Izvršni direktor Pfizera Albert Bourla rekao je za CNBC da će cjepivo koje cilja omikron varijantu koronavirusa biti spremno u ožujku, a tvrtka ga je već počela proizvoditi. Bourla je rekao da će cjepivo ciljati i druge varijante covida koje kruže. Kazao je i da još uvijek nije jasno hoće li nam biti potrebno cjepivo protiv omikron varijante ili kako će se ono koristiti ali će Pfizer imati spremne doze budući da neke zemlje traže da bude spremno što je prije moguće.

“Nadamo se da ćemo postići nešto što će pružati puno bolju zaštitu od infekcija, jer zaštita od hospitalizacija i teške bolesti, razumna je upravo sada, s trenutnim cjepivima dokle god imate i treću dozu”, kaže Bourla. Podaci iz Velike Britanije pokazuju da su Pfizerova i Modernina cjepiva učinkovita samo 10 posto u sprječavanju simptomatske infekcije od omikrona, 20 tjedana nakon druge doze, kaže studija britanska studija UK Health Security Agency. Međutim, dvije doze i dalje pružaju dobru zaštitu od teških bolesti, pokazuje istraživanje.

Direktor još ne zna je li potrebna četvrta doza

Glavni medicinski savjetnik Bijele kuće dr. Anthony Fauci rekao je u prosincu da nema potrebe za boosterom koji bi posebno ciljao omikron jer trenutni boosteri dobro djeluju protiv ove varijante. Izvršni direktor Moderne Stephane Bancel rekao je za CNBC da tvrtka radi na boosteru koji cilja omikron za ovu jesen i da uskoro kreću u klinička ispitivanja. Bancel je kazao da je potražnja od strane vlada velika jer se spremaju na redovito cijepljenje protiv covida.

Bourla je rekao da se još ne zna je li potrebna četvrta doza. Pfizer provodi eksperimente da bi to utvrdili, dodaje Bourla. Izrael je četvrtu dozu stavio na raspolaganje osobama starijima od 60 godina, onima s oslabljenim imunitetom i zdravstvenim djelatnicima. Izraelski znanstvenici su otkrili da četvrta doza peterostruko povećava antitijela tjedan dana nakon cijepljenja.

Izvor: telegram.hr
Foto: pixaby.com