Mijenja se trajanje COVID potvrda, Capak: Uskoro skraćenje karantene

Članovi Nacionalnog stožera i epidemiolozi na sastanku su dogovorili nove epidemiološke mjere. Ministar Davor Božinović rekao je da će se Hrvatska od 1. veljače uskladiti s rješenjima vezano za pandemiju COVID-a, koja je donijela Europska unija.

– 1. veljače će se produžiti odluke koje su već na snazi, do kraja veljače. S tim da će najveću promjenu doživjeti uredba koja se tiče prelaska preko hrvatske granice, a zapravo preko granica svih članica EU. Po tome, od 1. veljače će se izdavati digitalne COVID potvrde za one koji su cijepljeni s dvije doze, nakon 14 dana od primitka druge doze se računa 270 dana, a dosad je bilo 365 dana. Kod PCR-a se ne mijenja ništa, 72 sata od testiranja. Što se tiče BAT testa, s njim će se moći prijeći granica ako nije prošlo više od 24 sata od datuma testiranja. Kad je u pitanju preboljenje, 180 dana od preboljenja. Od 1. veljače će i hrvatska agencija za komercijalnu djelatnost u suradnji s HZJZ-om izdavati COVID potvrde s tim rokovima važenja.

– Postoji i nacionalna komponenta gdje države koriste COVID potvrde za određene djelatnosti. Tu smo, nakon razgovora, zaključili da ne bismo mijenjali ništa s obzirom da je trenutni sustav uhodan. Svi koji imaju ranije izdane COVID potvrde će moći koristiti ih do onog datuma dokad im je izdano, a to je 365 dana. Od 1. veljače sve COVID potvrde će se izdavati s novim rokovima. Kad govorimo o preboljenju, mi smo tražili u nekoliko navrata da se prizna BAT test kao dokaz preboljenja u COVID potvrdama. To još nije na razini EU-a odlučeno kako smo htjeli, ali sve se više zemalja pridružuje toj inicijativi. Očekujemo da će se taj logičan prijedlog prihvatiti.

Capak: Uskoro skraćenje karantene za cijepljene i izolacije za bolesne

Ravnatelj Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo (HZJZ) Krunoslav Capak najavio je u subotu kako se razmišlja o smjeru skraćenja karantene za sve cijepljene na sedam dana i skraćenje izolacije za bolesne na pet dana, a to će regulirati preporuke HZJZ-a koje će se donijeti skoro.

Capak je podsjetio kako omikron-varijanta, koja prevladava u Europi i Hrvatskoj, ima drukčija obilježja i riječ je o blažoj bolesti, pogotovo za cijepljene, ali varijanta zaobilazi imunološki sustav i zaražava ponovo preboljele i cijepljene i brže se širi.

– Ono što je bitno za smanjenje izolacije i karantene je to da inkubacija traje nešto kraće nego kod prethodnih varijanti, a i blaža i srednje teška bolest traje kraće i osoba je kraće zarazna nego što je to bilo s deltom i prethodnim varijantama, što nam daje mogućnost da razmišljamo o skraćenju samoizolacije, odnosno karantene i izolacije za bolesne, rekao je Capak nakon sastanka Nacionalnog stožera civilne zaštite.

Naveo je kako je jučer izašao dokument ECDC-a koji također preporučuje da se razmotri ta mogućnost skraćenja, pogotovo kada postoji opterećenje zdravstvenih sustava i društva.

– To će biti regulirano preporukama HZJZ-a koje će se donijeti skoro, ali ono što smo ovdje dogovorili je da razmišljamo u smjeru skraćenja karantene za cijepljene na sedam dana i skraćenje izolacije za bolesne s blagom ili srednje teškom bolesti na pet dana, rekao je Capak.

Uz to, uvjet za izlazak bolesnih iz izolacije je da 24 sata nemaju simptome i da naprave brzi test.

Za sve ostale, necijepljene osobe, karantena i izolacija ostat će kao i dosad.

im/radiokrizevci.hr

Foto: screenshot

Izvor: hrt