Škatuljica – izložba nakita Kristine Kovačić

Na informativno-posudbenom odjelu knjižnice postavljena je izložba nakita Škatuljica Kristine Kovačić od 24. siječnja do 16. veljače 2022. 

Izložbu možete razgledati u radno vrijeme knjižnice.

Prilikom dolaska i boravka u prostorima knjižnice obvezno je poštivanje epidemioloških mjera zaštite (nošenje maske, dezinfekcija ruku pri ulasku, COVID potvrda o cijepljenju/preboljenju na uvid).

***

“Zovem se Kristina Kovačić, rođena sam 1976. godine u Zagrebu gdje sam živjela do 2001. kada me u Križevce dovela ljubav vrativši me u kraj očevih korijena. Supruga sam i majka Matea (20) i Lucije (18).

„BIT STVARANJA SAMO JE JEDAN. I ZOVE SE LJUBAV.“, ta misao pisala je u mom Paulo Coelho planeru na stranici na kojoj sam obilježila datum postavljanja ove izložbe.

Moj put ka stvaranju nakita započeo je nakon tečaja i usvajanja umijeća čunčanja čipke koju me naučila moja draga prijateljica i učiteljica Emina Baričević.

Poželjevši naučiti kako do najmanje pojedinosti svojom rukom stvoriti nakit i povezati ga s čipkom, 2018. upisujem školu za oblikovateljicu suvremenog nakita u Zagrebu, kod profesora Davora Šuka. Nisam bila sigurna u što se točno upuštam, no bila je to ljubav na prvi pogled. Po završetku tog verificiranog programa educirala sam se na još nekoliko dodatnih radionica. Godinu dana poslije nastala je moja malena proizvodnja pod imenom „Škatuljica“ u kojoj je stvoren spoj nježne čipke i čvrstog, finog metala (srebro, bakar, mjed) koji brendu daje notu jedinstvenosti i prepoznatljivosti.

Dizajn nekad nastane pomnim promišljanjem, ponekad spontano, no nikada ga ne nedostaje. Tako se u mojim malim umjetničkim djelima, pored metala i čipke, može naći i poludrago kamenje, koralji, školjke, emajl, naplavine, kamenčići, a misao vodilja je uvijek da i najmanji detalj mora biti ručno izrađen.

Jednostavno je… volim stvarati!

Kristina”