Uskoro će fašnik, maškare, poklade, karnevali, a bez njih je svo to šarenilo nezamislivo: Slatke i savršene krafne

Vrijeme maškara i fašnika, koje nam ide ususret, nezamislivo je bez slasnih krafni.

Slastičarka Antonija Garcia Laginja iz slastičarnice specijalizirane za krafne otkriva recept za savršeno tijesto, ideje za fantastična punjenja i glazure. Antonija je inače završila argentinsku slastičarsku akademiju Gato Dumas u Urugvaju.

Krafna, kaže slastičarka, nije baš jednostavan proizvod. Važno je da ima ‘bijeli prsten’, da nije premasna… Ulje treba biti vruće, zagrijano na 180 stupnjeva. Kod kuće ga možete testirati kuhačom, ako je dovoljno vruće, počet će se pjeniti. Tijesto treba jako dobro izmijesiti, mijesi se 15 do 20 minuta. Treba imati strpljenja dok one odstoje. Kako bi dobile bijeli prsten, kad se krafne izrežu i kad je gotova druga fermentacija, nakon 20 minuta, ostave se na zraku da se posuše s gornje strane. Kad se stavljaju na ulje, stavljaju se prvo s te suhe strane. Okreću se samo jednom. Prže se dvije do tri minute na jednoj strani pa okrenu na drugu. Glaziraju se kad se ohlade, no tople se mogu uvaljati u šećer, glase upute slastičarke.

Tijesto za krafne

Sastojci (za oko 20 krafni):

300 ml mlijeka
100 ml vode
40 g svježeg kvasca
75 g maslaca
105 g šećera
13 g soli
2 jaja
750 g brašna

Izrada tijesta:

U velikoj zdjeli promiješajte brašno i sol. Napravite rupu u sredini i dodajte mlijeko, jaja, šećer, kvasac, maslac i vodu. Mijesite oko 10 minuta mikserom ili oko 15 minuta ručno dok se tijesto prestane lijepiti te bude elastično i sjajno. Tijesto oblikujte u kuglu te ostavite na toplom da se diže oko 1 sat i 30 minuta ili dok se podupla.

Rezanje i druga fermentacija:

Pospite malo brašna na stol te razvaljajte tijesto na debljinu oko 2 cm. Uzmite odgovarajući kalup te izrežite tijesto. Tijesto koje vam je ostalo možete opet razvaljati i izrezati. Krafne posložite na pleh, pokrijte krpom te ostavite na toplom da se dižu dok ne narastu duplo. Oko 30 minuta.

Pečenje:

U dubokom loncu zagrijte biljno ulje na temperaturu od oko 180 stupnjeva. Oprezno spustite krafne u vruće ulje te ih pržite oko dvije minute sa svake strane. Kada su gotove krafne izvadite na papirnate ručnike da upiju višak masnoće, a zatim još tople uvaljajte u šećer ili završite po svom ukusu.

Savjeti slastičarke:

Netom prije prženja ostavite krafne desetak minuta na zraku otkrivene da se osuše, tako će upiti manje masnoće.
Neka vam sve namirnice budu sobne temperature kako bi se tijesto brže diglo.
Za bolju aromu tijestu možete dodati koricu naranče ili limuna, prstohvat cimeta ili nekog drugog vama omiljenog začina.
Ostatak tijesta možete skupiti razvaljati u pravokutnik, posuti cimetom i šećerom zarolati i ispržiti poput krafnica kako bi dobili fine cimet rolice.

Čokoladna glazura

Sastojci:

100 g bijele čokolade
200 g mliječne čokolade

Priprema glazure:

Čokolade stavite u dvije zdjelice i istopite u mikrovalnoj ili na pari. Žličicom stavljajte bijelu čokoladu u tamnu. Krafnu umočite u čokoladu. Laganim pomicanjem donuta po površini čokolade dobit ćete lijepi mramorni uzorak.

Slavne samoborske krafne

Sastojci za 40-tak krafni:

10 dag svježega kvasca
2,5 kg glatkog brašna
7,5 dl mlijeka
2 dag soli
7-8 jaja
30 dag šećera
50 ml ruma
250 ml ulja
2,5 dag vanilin šećera
1-1,5 limuna. Treba vam korica, ali možete dodati i sok.

Priprema:

Kvasac se prethodno stavlja na dizanje, a krafna mora proći obavezno tri dizanja. Kad se tijesto zamijesi i digne, krafne idu ponovno na dizanje da dobiju dvostruki obujam. Vadimo ih na pobrašnjen stol, razvaljamo dizano tijesto na stolu na debljinu prsta i vadimo oštrim, okruglim kalupom. Kad narastu, okrećemo ih na suprotnu stranu i ostavimo da se ponovno dignu, što je treće dizanje.

Sve to, od same pripreme do pečenja, traje oko dva sata, ovisno o temperaturi. Pečemo ih u fritezi na 150°C. Važno je da je prostorija u kojoj se krafne peku topla. Bake nikad nisu dale da se kuhinja zrači dok se tijesto diže, kažu slastičarke.

Kada krafna s gornje strane dobije polukružni oblik, kao loptica, okrenemo je na drugu stranu i pri tome dobijemo bijeli prsten oko nje. Pečena krafna se puni kad izađe iz friteze.

Izvor: nacional.hr, Foto: pixabay,.com