EU planira do 2024. aktivirati fond za pomoć građanima u prelasku na čistiju energiju

Socijalni fond za klimu jedan je od elemenata paketa Fit for 55 koji obuhvaća zakonodavne prijedloge u okviru Zelenog plana s ciljem smanjenja emisija stakleničkih plinova za 55 posto do 2030. u usporedbi s razinama iz 1990. S obzirom na to da će te mjere kratkoročno donijeti značajno financijsko opterećenje brojnim kućanstvima, posebno u siromašnijim zemljama EU-a, Europska je komisija u srpnju prošle godine predstavila socijalni fond za klimu koji bi trebao pomoći građanima i malim i srednjim poduzetnicima pri ulaganju u čistiju energiju, što se primarno odnosi na nove sustave grijanja i hlađenja, izolaciju kuća te čišći cestovni prijevoz.

“Kada je Komisija krenula s mjerama u sklopu Zelenog plana s ciljem postizanja klimatske neutralnosti, predsjednica von der Leyen rekla je da želi zelenu tranziciju koja nikoga neće ostaviti po strani, a socijalni fond za klimu doprinos je ostvarenju te ambicije”, rekla je na online brifingu u četvrtak ujutro nizozemska europarlamentarka Esther de Lange iz kluba EPP-a, suizvjestiteljica za izvješće o ovom fondu. De Lange je rekla da je potrebno osigurati i mogućnost predfinanciranja kao i korištenje sistema vaučera kako bi građani lakše dobili pozajmice banaka i subvencije u slučajevima kada se sredstva dobiju tek nakon što je investicija provedena.

Njen kolega iz kluba i drugi suizvjestitelj David Casa je u raspravi Odbora za okoliš, javno zdravlje i sigurnost hrane (ENVI) i Odbora za zapošljavanje i socijalna pitanja (EMPL) u četvrtak poslijepodne istaknuo da je socijalni fond za klimu usmjeren na one kojima je to najpotrebnije. “Proširili smo stoga popis korisnika fonda, pa sada to mogu biti i mala i srednja poduzeća kao i ugrožene tvrtke koje u svom poslovanju trebaju vozila”, naveo je Casa. “Sredstva moraju biti na raspolaganju što prije, stoga želimo da fond do 2024. započne s djelovanjem”, dodao je.

Posebno je istaknuo problem rasta cijena energenata. “Vidimo koje to probleme stvara, sve smo ovisniji o fosilnim gorivima”, rekao je dodavši da se posebna pozornost posvetila točnom definiranju energetskog i prometnog siromaštva “s obzirom na to da u brojnim državama članicama ove definicije ne postoje”. “Nadamo se da će nam to pomoći da što bolje usmjerimo mjere”, rekao je.

im/radiokrizevi.hr

Foto: pixabay

Izvor: green.hr