PIK Vrbovec postaje prva hrvatska tvrtka koja izvozi meso u Japan

Nakon uspješnog ispunjavanja iznimno strogih japanskih kriterija za preradu i proizvodnju govedine, vodeća mesna industrija u Hrvatskoj, u siječnju je prvi put izvezla meso u Japan, priopćilo je Ministarstvo poljoprivrede u četvrtak na svojim stranicama.

PIK Vrbovec, koji postoji više od 80 godina i prva je hrvatska mesna tvrtka koja je izvozila u Japan, tamo će opskrbljivati ​​HoReCa kanal. Sjedište tvrtke je u gradu Vrbovcu, nedaleko od glavnog grada Zagreba.

Jedan od preduvjeta za izvoz junećeg mesa na zahtjevno japansko tržište je veterinarski certifikat HVI 21-2 JAPAN koji je PIK Vrbovec dobio zahvaljujući intenzivnoj i uspješnoj suradnji Ministarstva poljoprivrede Republike Hrvatske i japanskog MPŠ-a.

“Japan je drugi najveći uvoznik mesa i mesnih prerađevina u svijetu, prvenstveno kvalitetne govedine, te stoga smatramo da je ovo potencijalno vrlo važno tržište za PIK. Ponosni smo što smo prva hrvatska mesna industrija koja je svoje meso izvozila u Japan. Ovo je još jedna potvrda kvalitete hrvatske stočarske proizvodnje i odlična vijest za domaće proizvođače općenito”, rekao je Slaven Ružić, predsjednik Uprave PIK-a Vrbovec.

Izvoz hrvatske govedine u Japan rezultat je kvalitetnog dugogodišnjeg rada veterinarske službe Ministarstva poljoprivrede na programima suzbijanja i suzbijanja najvažnijih zaraznih bolesti životinja.

Hrvatska ministrica poljoprivrede Marija Vučković rekla je da je PIK Vrbovec “jedna od najvažnijih tvrtki u hrvatskoj prehrambenoj industriji koja svojom prepoznatljivom kvalitetom doprinosi brendiranju hrvatskih proizvoda na svjetskoj razini”.

PIK Vrbovec nastao je 1961. godine na temeljima mesne industrije Đure Predovića, osnovane 1938. godine. Osim proizvoda pod robnom markom PIK, proizvodi se i odabrani asortiman pod markom Sljeme poznate kvalitete brojnim hrvatskim potrošačima. . PIK-ovi proizvodi izvoze se i na druga strana tržišta, a izvoz čini 10 posto ukupne godišnje prodaje.

Dodala je da je prošle godine omogućen izvoz ribljih proizvoda, miješanih proizvoda te sirove i slane kože u Izrael, mlijeka i mliječnih proizvoda u Libiju, ovčjeg i kozjeg mesa i govedine u Iran, hrane za kućne ljubimce u Albaniju, sladoleda u Kostariku a želatinske kapsule u Egipat.

Izvor: croatiaweek.com, Foto: pixabay.com