Akademik Željko Cvetnić održao predavanje o bolestima koje su mijenjale svijet

U organizaciji Zavoda za znanstvenoistraživački i umjetnički rad Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti Koprivničko križevačke županije u Križevcima u četvrtak je u multimedijskoj dvorani Gradske knjižnice “Franjo Marković” predavanje o bolestima koje su mijenjale svijet održao akademik Željko Cvetnić, predstojnik Veterinarskog zavoda Križevci.

Uvodno se obratio upravitelj Zavoda dr.sc. Ivan Peklić koji je govorio o bogatom radu akademika Željka Cvetnića, a zatim je prisutne pozdravio voditelj Zavoda akademik Franjo Tomić. Željko Cvetnić objavio je više od 400 publikacija, od čega je više od 130 radova citirano u međunarodnim časopisima.

Zarazne bolesti oduvijek su pobuđivale najveću pažnju, zbog masovnosti pojave, velike smrtnosti među oboljelima i dalekosežnih posljedica koje su prouzročile. Dubok utjecaj koji su imale uključivao je i posljedice na evoluciju i razvoj čovjeka. Njihova pojava uništila je mnoga sela i gradove, ostavila devastirana cijela područja, uzrokovala broj žrtava koje je osjetno nadrastao i one u ratovima, a nakon pojave takvih bolesti mijenjao se i tijek povijesti. U predavanju su spomenute one najvažnije poput velikih boginja, španjolske gripe, kuge, tuberkuloze, malarije, pjegavog tifusa, sifilisa, kolere, malarije i tuberkuloze. Neke su bolesti u razvijenim zemljama suzbijene (kuga, kolera, malarija) ili su pod kontrolom (tuberkuloza), ali u nerazvijenima one i dalje opstaju i od njih obolijevaju milijuni ljudi. Povijest ljudskoga roda zabilježila je mnoge važne ratove i bitke, ali možda su se najveće bitke vodile, a mnoge se još i danas vode, upravo protiv zaraznih bolesti. U svom predavanju Željko Cvetnić istakao je i mnoge poznate osobe koje su oboljele od zaraznih bolesti.

Akademik Željko Cvetnić rođen je 26. studenoga 1963. u Mraclinu. Diplomirao je na Veterinarskom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu. Usavršavao se u Zavodu za javno zdravstvo Republike Hrvatske, zatim u Institutu za mikrobiologiju Veterinarskog fakulteta Sveučilišta u Ljubljani, potom u AFSSA – OIE/FAO Reference Laboratory for Brucellosis, Tuberculosis and Paratuberculosis u Parizu. Radi uspostave i razvijanja suradnje boravio je u Španjolskoj u Pamploni u sklopu Mediterranean Zoonoses Control Programme te u Zaragozi u Centru za istraživanje zdravlja životinja s posebnim osvrtom na brucelozu (CITA – Zaragoza). U Češkoj (Veterinary Research Institute – Brno) boravio je u više navrata i usavršavao se na dijagnostici tuberkuloze i paratuberkuloze.
U Kopenhagenu u Danskoj usavršavao se u Institute for Food and Veterinary ResearchInstitute of Infectious Animal Diseases i Department of Veterinary Diagnostics and Research.

Akademik Željko Cvetnić postigao je iznimne rezultate u razvoju humane i veterinarske epidemiologije i bakteriologije u Hrvatskoj, dao je i zapažen doprinos znanstvenim postignućima u istraživanju bakterijskih zoonoza na svjetskoj razini, koji je vidljiv po otkriću novih molekularnih značajki nekih vrsta mikobakterija što uvelike utječe na tijek epidemioloških istraživanja tuberkuloze.

Osobito su značajna njegova istraživanja bruceloze u domaćih životinja u kojima je prvi dokazao biovar 3 vrste Brucella suis u životinja u Europi te prvi puta opisao vrstu Brucella ovis u Hrvatskoj i regiji.

Uveo je i institucionalnu suradnju s inozemnim laboratorijima u Francuskoj, Češkoj, Španjolskoj, Danskoj, Nizozemskoj i Sloveniji. Bio je recenzent projekata financiranih od Ministarstva znanosti RH, osam knjiga te mnoštva radova objavljenih u domaćim i inozemnim časopisima, zatim mentor pri izradi pet disertacija, magisterija i više diplomskih radova.

Treba posebno istaknuti iznimno veliku aktivnost akademika Željka Cvetnića u korjenitoj obnovi zgrada i laboratorija Hrvatskog veterinarskog instituta i veterinarskih zavoda u Rijeci, Splitu, Vinkovcima i Križevcima (više od 7 500 m2). Pod njegovim ravnateljstvom nabavljeno je izuzetno puno nove vrhunske laboratorijske opreme, akreditirano je više od 200 laboratorijskih metoda u 29 laboratorija. U Institutu je uspostavljeno 19 referalnih laboratorija s 37 područja rada i 72 metode te mnoge druge aktivnosti važne za veterinarsku dijagnostiku na međunarodnoj razini.
Njegovom zaslugom osnovan je Laboratorij za molekularnu dijagnostiku bakterijskih zoonoza. Tijekom tematskog vrjednovanja javnih znanstvenih instituta u Republici Hrvatskoj, povjerenstvo sastavljeno od međunarodnih stručnjaka, ocjenilo je Hrvatski veterinarski institut 2011. godine jednim od najboljih javnih instituta u Republici Hrvatskoj.

Veliko praktično i laboratorijsko iskustvo akademik Željko Cvetnić uvelike unosi u svoj profesorski rad na Veterinarskom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu, Farmaceutskom fakultetu Sveučilišta u Mostaru i na Veterinarskom fakultetu Univerziteta u Sarajevu. Bio je član različitih tijela Ministarstva znanosti, obrazovanja i sporta te Ministarstva poljoprivrede Republike Hrvatske. Kao predsjednik ili član organizacijskog odbora sudjelovao je u organizaciji različitih znanstvenih i stručnih skupova.

ji/radiokrizevci.hr