GDCK Križevci u projektu “STAROST NAS POVEZUJE“

Gradsko društvo Crvenog križa Križevci kao nositelj provodi projekt „Širenje mreže socijalnih usluga u zajednici – faza I“ pod nazivnom „Starost nas povezuje„ financiran iz Europskog socijalnog fonda. Vrijednost dobivenih sredstava  na projektu iznosi 1.333.956,36 kn. Partneri na projektu su Grad Križevci te Gradsko društvo Crvenog križa Virovitica. 

Aktivnosti projekta:

  • pružanje usluge prijevoza uz pratnju
  • organiziranje dnevnih aktivnosti za starije osobe (radno okupacijske aktivnosti-    radionice izrada slastica, radionice perlanja i izrade čunčane čipke, sportsko-rekreativne radionice, savjetovanje o zdravlju te društvene aktivnosti (šah))
  • izrada priručnika „Kako se nositi sa bolestima u starijoj životnoj dobi“
  • izrada priručnika „Život s Alzheimerom i drugim oblicima demencije“
  • organizacija 3 okrugla stola s ciljem podizanja svijesti građana o potrebama osoba oboljelih od Alzheimerove bolesti i drugih oblika demencije te problemima s kojima se suočavaju članovi njihovih obitelji  
  • sudjelovanje u dnevnim aktivnostima u GDCK Virovitica te 2 izleta prema interesima  korisnika

Osnovni cilj projekta je širenje i unaprjeđenje kvalitete socijalnih usluga te uključivanje u društvo starije osobe te osobe oboljele od Alzheimera i drugih demencija na području grada Križevaca i općina Gornja Rijeka, Kalnik, Sveti Petar Orehovec i Sveti Ivan Žabno.

Informacije o provedenim aktivnostima: 

Na projektu su zaposlena 4 djelatnika (vozač pratitelj, moderator za provedbu dnevnih aktivnosti, voditelj projekta i voditelj za financije). 

U sklopu projekta nabavljena je slijedeća oprema namijenjena za provođenje radionica:

  • stol i stolice za radno-okupacijske radionice
  • 4 šahovska kompleta
  • 30 strunjača za vježbanje
  • 20 pari štapova za hodanje
  • 1 bicikl za vježbanje
  • tlakomjer
  • aparat za mjerenje šećera
  • dijagnostička vaga

Nabavljena su i promotivni materijali: majice, šalice, usb stickovi, roll –up baneri i plakati. 

Do sada su ukupno provedene 54 radionice (12 radionica izrade čunčane čipke i perlanja, 11 radionica izrade slastica, 12 sportsko-rekreativnih radionica, 7 radionica savjetovanja o zdravlju te 12 društvenih radionica (šah)). U radionice je uključeno ukupno 16 osoba.  

Nabavljeno je kombi vozilo za provedbu usluge prijevoza uz pratnju starijih osoba koje žive u ruralnim područjima, a koje zbog svojih zdravstvenih, socijalnih i materijalnih prilika nisu u mogućnosti samostalno odlaziti npr. liječniku, u bolnicu na preglede, banku, trgovinu i sl. 

Usluga prijevoza pružena je za ukupno 67 korisnika.

S ciljem podizanja svijesti te informiranja javnosti te članova obitelji oboljelih osoba proveden je i okrugli stol na temu „Prvi znakovi demencije – rano otkrivanje Alzheimerove bolesti“. Okrugli stol vodio je prof. dr. sc. Ninoslav Mimica, predstojnik Klinike za psihijatriju Vrapče i voditelj Referentnog centra Ministarstva zdravstva Republike Hrvatske za Alzheimerovu bolest i psihijatriju starije životne dobi.

Širenje mreže socijalnih usluga u zajednici – Faza I pod nazivom “Starost nas povezuje”

Održan Okrugli stol ” Prvi znakovi demencije- rano otkrivanje Alzheimerove bolesti

Dana 3.3.2022. u podrumskoj dvorani Hrvatskog doma održan je Okrugli stol u sklopu projekta „Starost nas povezuje“ na temu „Prvi znakovi demencije – rano otkrivanje Alzheimerove bolesti“.

Okrugli stol vodio je prof.dr.sc. Ninoslav Mimica, predstojnik Klinike za psihijatriju Vrapče i voditelj Referentnog centra Ministarstva zdravstva Republike Hrvatske za Alzheimerovu bolest i psihijatriju starije životne dobi.

Cilj okruglog stola je prepoznavanje prvih znakova demencije i ranog otkrivanja Alzheimerove bolesti, podizanje svijesti, informiranje građana o potrebama osoba oboljelih od Alzheimerove bolesti i drugih demencija te o samim problemima s kojima se suočavaju članovi njihovih obitelji.

Tijekom održavanja okruglog stola sudionici su bili aktivno uključeni u raspravu postavljajući pitanja vezana uz zadanu temu i time dobili odgovore koji će im pomoći kako bi sami mogli prepoznati prve znakove Alzheimerove bolesti i drugih demencija kod svojih članova obitelji, rodbine i prijatelja. 

Gradsko društvo Crvenog križa Križevci