Povijesna radionica „Vlastelinstvo obitelji Kiepach“ u Društveno kulturnome centru u Sv. Petru Orehovcu

Svi Vi koji volite proučavati i istraživati lokalnu povijest, dođite u Društveno kulturni centar u Svetom Petru Orehovcu i saznajte nešto više o obitelji koja je obilježila prošlost Potkalničkog prigorja i Križevaca. 

Na radionici sa temom „Vlastelinstvo obitelji Kiepach“, upoznat ćete se s Kiepachovima od Haselburga, koji su u drugoj polovici 18. stoljeća iz Tirola doselili u Križevce. Vidjet ćete koliko su ostavili traga u gospodarskom, kulturnom i inovatorskom radu, a nezaobilazan će biti i osvrt na izumitelja Marcela Kiepacha. Osim dvorca u Križevcima, Kiepachovi su imali posjed i u Gregurovcu, mjestu u sastavu današnje Općine Sveti Petar Orehovec pa ćete tako na radionici čuti podatke o njihovim posjedima, ali i druge interesantne detalje vezane uz najistaknutije članove ove obitelji. 

Voditelj radionice bit će profesor Zoran Homen, viši kustos u miru. Profesor Homen ujedno je i autor izložbe “Obitelj Kiepach od Haselburga u Križevcima” održane 2004. u Gradskom muzeju Križevci. Originalni rukopisi, dnevnici, dokumenti, uporabni predmeti i fotografije vezani uz članove obitelji i danas su pohranjeni u križevačkome muzeju te podsjećaju žitelje Potkalničkog prigorja na njihovu ostavštinu. 

Ulaz je slobodan te je sudjelovanje na radionici besplatno, uz pridržavanje propisanih epidemioloških mjera. Dođite stoga u utorak, 29. ožujka, s početkom u 19.00 sati, na adresu Sveti Petar Orehovec 133.

Radionica “Vlastelinstvo obitelji Kiepach“ sufinancirana je sredstvima Europskog socijalnog fonda, unutar projekta „Kuća ideja – prostor zajedništva“, a čiji je nositelj Kulturno umjetničko društvo Prigorec Sveti Petar Orehovec. Ciljevi projekta su formiranje kulturnog centra u Općini Sv. Petar Orehovec, osmišljavanje kulturnih programa koji će se odvijati u centru u koordinaciji partnerskih udruga te stvaranje modela sudioničkog upravljanja u suradnji općine i udruga.

Partneri na projektu su Povijesno društvo Sveti Petar Orehovec, Općina Sveti Petar Orehovec, Likovna udruga Prigorje Art, Vatrogasna zajednica općine, Udruga uzgajivača konja Hrvatski toplokrvnjak i Udruga vinogradara i vinara “Sveti Vinko”. Voditeljica projekta je Ana-Marija Petric Vlah, a koordinatorica Društveno kulturnog centra Barbara Vugrinec. 

Ovim putem KUD Prigorec upućuje poziv članovima navedenih udruga, ali i zainteresiranoj javnosti na održavanje devete od predviđenih deset radionica Povijesnog društva Sveti Petar Orehovec, pod nazivom „Povijesni galop“.

Sadržaj ovog poziva isključiva je odgovornost KUD-a Prigorec.