Otvorena izložba “Visoka postelj”

Kulturno-umjetničko društvo “Prigorje” vrijedno radi na očuvanju tradicijske baštine.U prostoru “Križevačkih štatuta” otvorena je izložba Visoka postelj na kojoj se može vidjeti kako su se nekada spremali i uređivali kreveti u našim selima. Na otvorenju izložbe obratila se predsjednica KUD-a “Prigorje” Martina Zrno koja je kazala da je društvo u posljednje vrijem radilo s nešto manjim intenzitetom zbog pandemije korone, ali da je i dalje rad bio uspješan.

– “Prošla godina za KUD “Prigorje” bila je ipak plodonosna, plasirali smo se na dvije državne smotre, organizirali online reviju narodnih nošnji, bili u Posudionici narodnih nošnji, sudjelovali na manifestaciji obnavljanja narodnih nošnji i osvojili nagradu za najbolju prezentaciju narodne nošnje.” – rekla je uvodno predsjednica Martina Zrno.

Gošća je bila suradnica iz Posudionica i radionica narodnih nošnji u Zagrebu, etnologinja i muzeologinja Ivana Mihajlic koja se osvrnula na društveno-socijalni kontekst izrade tekstila.

Voditelj KUD-a “Prigorje” Ivan Vinković govorio je o samoj izložbi postelja.

-“Zamisao je bila da prikažemo neke od najstarijih prekrivača za krevete koji su ukrašeni raznim tehnikama tkanja, jastuke i kako su se nekada slagali kreveti, odnosno popravljale visoke postelje” – rekao je Ivan Vinković.

KUD “Prigorje” izvelo je prigodan program.

Izložbu posjetitelji mogu pogledati svake subote u mjesecu travnju od 9 do 12 sati.

Ukoliko neka grupa, posebno djece, bude zainteresirana za razgledavanje izložbe, može se dogovoriti i u drugim terminima uz prethodnu najavu, poručuju iz KUD-a “Prigorje”.

ji/radiokrizevci.hr