Podsjećamo: izložba „Čuvar križevačke baštine – 70 godina Gradskog muzeja Križevci“ do 24. travnja

zložba Čuvar križevačke baštine – 70 godina Gradskog muzeja Križevci postavljena u Likovnoj galerijio Gradskog muzeja Križevci otvorena je još nekoliko dana, do 24. travnja 2022. Može se razgledati od ponedjeljka do petka od 10 do 13 i 18 do 20 sati, subotom od 10 do 12 sati, te  u nedjelju 24. travnja od 10 do 13 sati. Ulaz na izložbu je besplatan.

U godinama nakon Drugoga svjetskog rata u brojnim gradovima širom Hrvatske, od Iloka, preko Koprivnice i Bjelovara do Novog Vinodolskog i Pazina, otvara se mnoštvo lokalnih i regionalnih muzeja. Tako je i u Križevcima, 6. ožujka 1952. godine, u nekadašnjem Domu kulture otvorena Kulturno-historijska izložba, začetak Gradskog muzeja Križevci.

Križevački Muzej, točnije njegov stalni postav, 1960. seli u kuću Karas gdje se i danas nalazi. Tijekom 70-ih godina prošlog stoljeća pokraj muzejske zgrade nastaje vrijedan etno-park s prikazom tradicijske gradnje križevačkog i kalničkog Prigorja. Otprilike u isto vrijeme Muzeju se na korištenje dodjeljuje zgrada Sabornice, koja je nakon temeljite obnove u prvoj polovici 1980-ih postala središte izlagačkog i likovnog života Križevaca.

Sedamdesetu obljetnicu svoga osnutka Gradski muzej Križevci obilježit će organizacijom četiri velike muzejske izložbe kroz koje će biti prikazan nastanak i razvoj Muzeja te predstavljen dio njegovih vrijednih zbirki.

Prva u nizu nosi naslov „Čuvar križevačke baštine – 70 godina Gradskog muzeja Križevci“, čiji je autor viši kustos – povjesničar Gradskog muzeja Križevci Ozren Blagec. Kroz gotovo stotinu izložaka, ne samo primarne muzejske građe, već i arhivskih dokumenata, fotografija iz muzejske fototeke, raznih muzejskih izdanja (deplijana, kataloga, knjiga, periodike), do sada neizlaganih predmeta iz muzejskog fundusa, posjetitelji će moći upoznati nastanak, razvoj, djelovanje i aktivnosti Gradskog muzeja Križevci od osnutka do kraja 2021. godine.

Izložba „Čuvar križevačke baštine – 70 godina Gradskog muzeja Križevci“ na Dan grad Križevaca, u nedjelju 24. travnja,  moći će se razgledati u vremenu od 10 do 13 sati. U subotu 23. travnja u 10 sati organiziran je i besplatni vođeni razgled, a zainteresiranu publiku će kroz izložbu provesti sam autor Ozren Blagec.

Gradski muzej Križevci