U Križevcima predstavljena monografija “Utvrda Novi Zrin na Muri”

Zavod za znanstvenoistraživački i umjetnički rad Koprivničko-križevačke županije HAZU Križevci, Povijesno društvo Križevci i Izdavačka kuća Meridijani organizirali su u četvrtak u Gradskoj knjižnici “Franjo Marković” predstavljanje knjige “Utvrda Novi Zrin na Muri”. Moderator je bio dr. sc. Ivan Peklić, obratio se i akademik Franjo Tomić u ime HAZU, te autori doc. dr. sc. Petar Feletar, akademik Dragutin Feletar i prof. dr. sc. Hrvoje Petrić.

Obimnu monografiji zajednički su izdali Zrinska garda u Čakovcu, Zmajski stol Družbe u Čakovcu, Ogranak Matice hrvatske u Čakovcu, Zavod za znanstveno-istraživački rad HAZU u Križevcima i Izdavačka kuća Meridijani. Urednik je akademik Dragutin Feletar, a recenzenti Željko Holjevac i Milan Kruhek.

Na Muri kod Legrada danas nema kamena na kamenu od slavne Zrinske utvrde NOVI ZRIN, koja je tu opstojala od 1660. do 1664. godine. Ova velebna utvrda imala je povijesno značenje u vojno-strateškim i političkim odnosima u ovom dijelu Europe u 17. stoljeću.

Novi Zrin odigrao je povijesnu ulogu novoga Sigeta, žrtvovan je radi obrane Austrije od osmanske sile, ali je istovremeno postao simbolom borbe hrvatskog i ugarskog naroda za slobodu i samosvojnost.

ji/radiokrizevci.hr