22. rođendan”Udruge K.V.A.R.K.”

Udruga K.V.A.R.K. danas obilježava 22 godine neprekidnog rada. K.V.A.R.K. je kreativni veznik alternativnog razvoja kulture i radi se o organizaciji koja i sama u svome nazivu govori o jednoj kulturnoj organizaciji koja se prvenstveno bavi nezavisnom kulturom. Dakle, radi se o jednoj kulturno nezavisnoj organizaciji koja radi na području grada Križevaca ali i svoje programe provodi i na području Republike Hrvatske i šire. Udruga K.V.A.R.K. je osnovana 5.5.2000. godine u 17:00 sati.

Prigodom 22. rođendan udruge K.V.A.R.K. ugostili smo izvršnog direktora „Udruge K.V.A.R.K.“  Sašu Lončarića koji je rekao kako danas ne planiraju ništa posebno za rođendan, već će to biti kao i svaki običan radni dan.

Udruga vuče osnivačke korijene još iz davne 1990. godine. Tadašnja ekipa koja je sudjelovala u osnivanju ideje jest Saša Živković, kapetan Babić, studenti u Zagrebu Jakopčić, Sandra Benčak danas Kantar, Gordana Juran danas Ratković te tadašnji ravnatelj Pučko otvorenog učilišta i prvi tajnik organizacije Zdenko Balog.

Saša nam je kao glavni cilj udruge izdvojio otvaranje prostora u kojem će se provoditi svi programi nezavisne kulturne scene, glazbeni programi, likovni programi i edukativni programi ali vezani za nezavisni kulturni sektor. Današnji ciljevi su skoro pa isti u odnosu na prije.

Za kraj samog druženja Saša je izdvojio poseban trenutak koji je značaj za „Udrugu K.V.A.R.K“, a to je otvaranje Kluba kulture te smatra kako to nije ključan moment samo za Križevce, već i za Hrvatsku scenu.

Izvor: lh/rkž