Na Jadranu cijene ovog ljeta rastu i do 50 posto

Na našoj je obali svake godine sve više skupih hotela, apartmana, restorana i sve manje mjesta dostupnih za prosječni hrvatski džep. To nije promijenila ni pandemija pa će ove godine jadranske cijene mnoge neugodno iznenaditi, javlja Večernji list.

Protekle dvije sezone, zbog smanjenje potražnje, rasle su minimalno, a ovog će ljeta boravak u nekim hotelima u špici biti skuplji i paprenih 50 posto.

Hoće li poskupljenja dio domaćih turista, kojih je lani na našem moru bilo više od 2,3 milijuna i zamalo kao rekordne 2019., usmjeriti prema jeftinijem smještaju ili možda čak i odvratiti od odlaska na more, tek će se vidjeti. Konzultant specijaliziran za obiteljski smještaj Nedo Pinezić vjeruje da će za mnoge rješenje biti u pravilu od hotela pristupačniji zimmer frei.

Cijene su trenutačno tridesetak posto niže nego što će biti od srpnja nadalje, a u udarna dva-tri ljetna tjedna ćemo vjerojatno svjedočiti i dodatnim poskupljenjima. Recimo, noćenje u apartmanu za četvero s tri zvjezdice, koje je nekad bilo 80 eura, prije pandemije došlo je do sto eura, sada će biti 110 do 130 eura, a u špici vjerojatno i dosta iznad toga. Na dijelovima obale s većom koncentracijom objekata niže kvalitete može se, naravno, proći povoljnije. Iako praktički više nema rivijere bez barem jednog de luxe hotela, pravilo je da je to lakše naći zonu povoljnijih cijena što se obalom spušta južnije. Recimo, na crikveničkoj rivijeri, nekim otocima, kao i u manjim mjestima makarskog područja, kamo masovno gravitiraju i gosti iz BiH, nema koncentracije skupih hotela kao u Istri, a puno je i pristupačnog obiteljskog smještaja.

Foto: pixabay