Stožer produžio odluku o nošenju maski

Novom Odlukom Stožera civilne zaštite RH produžuje se obaveza nošenja medicinskih maski ili maski za lice u zdravstvenom sustavu do 30. lipnja 2022.

Nošenjem medicinskih maski u zdravstvenom sustavu, čiji su sastavni dio i ljekarne, zaposlenici i korisnici usluga sprječavaju širenje bolesti koje se prenose kapljičnim putem.

Stožer civilne zaštite RH je 27. svibnja 2022. donio Odluku o izmjeni Odluke o nužnoj epidemiološkoj mjeri korištenja medicinskih maski ili maski za lice („Narodne novine“ br. 60/22.), koja je stupila na snagu 28. svibnja 2022.

Novom Odlukom se produžuje obaveza nošenja medicinskih maski ili maski za lice u zdravstvenom sustavu do 30. lipnja 2022.

Prema odluci Stožera, medicinske maske ili maske za lice obvezni su koristiti na ispravan način, tako da cijelo vrijeme dok se nosi maska prekriva usta i nos:

• zaposlenici u zdravstvenom sustavu, odnosno u zdravstvenim ustanovama, trgovačkim društvima koja obavljaju zdravstvenu djelatnost i kod privatnih zdravstvenih radnika

• pacijenti i sve osobe koje, iz bilo kojih razloga, dolaze u prostore zdravstvenih ustanova i trgovačkih društava koja obavljaju zdravstvenu djelatnost te prostore privatnih zdravstvenih radnika

• zaposlenici ustanova socijalne skrbi koje pružaju uslugu smještaja za starije osobe i osobe s invaliditetom i posjetitelji korisnicima.

Nošenjem medicinskih maski u zdravstvenom sustavu, čiji su sastavni dio i ljekarne, zaposlenici i korisnici usluga sprječavaju širenje zaraznih bolesti koje se prenose kapljičnim putem. Odgovornim ponašanjem svatko od nas omogućuje da su i najranjivije skupine društva, primjerice osobe koje se aktivno liječe od zloćudne bolesti i imunokompromitirani pojedinci, zaštićenije od zaraze infektivnim bolestima, uključujući i COVID-19, tijekom ostvarivanja svog prava na zdravstvenu zaštitu, priopćili su iz Hrvatske ljekarničke komore.

Foto: pixabay