Idemo na more? Tjedan mora za tročlanu obitelj barem 1200 kn skuplji nego lani

Par sa šesnaestogodišnjim djetetom sedam dana apartmana platit će 200 do 500 kuna više nego prošlog ljeta. Jedan obrok u restoranu svaki dan znači još šestotinjak kuna. Za put tamo i natrag po autocesti treba četristotinjak kuna, piše u četvrtak Večernji list.

Smještaj na Jadranu poskupio je u odnosu na lani deset do čak 50 posto, u restoranima i kafićima skuplje je u prosjeku za dvadesetak posto, a papreno plaćamo i gorivo.

S tim da ima i dobra vijest: dizanja cestarina neće biti. Kako god, cijene su na Jadranu šarene, kao što je kvalitetom i brojem zvjezdica šarolika i ponuda, a tko se ovog ljeta dokopa Jadrana, mora računati i sa šok-iznenađenjima.

Lokacija ima cijenu i s tim treba računati. Ali, na skali jadranskih cijena smjestilo se svašta, od astronomskih i napumpanih do realnih cijena, pa čak i onih koje su ostale na lanjskoj razini.

„Nismo dizali cijene, objavili smo ih još lani u listopadu i na tomesmo ostali. Dugo godina bavimose iznajmljivanjem i nekako nam se nije činilo korektnim da objavljene cijene mijenjamo. Za dogodine ćemo vidjeti”, kaže vlasnica tri crikvenička apartmana, čije su cijene u špici od 60 do 90 eura na noć.

„I tako ćemo se pokriti. Nismo opterećeni kreditima i možemo podnijeti da nam na narasle troškove ode tisuću-dvije eura više nego lani”.

Crikvenička iznajmljivačica spada u rijetke, pa treba računati da, recimo, apartman za troje, koji je lani koštao 60 eura, sada stoji minimum 66 eura na noć, a zbog dobre potražnje vjerojatnije i sedamdesetak eura.

Prosječno poskupljenje u obiteljskom smještaju iznosi oko deset posto, pa on i dalje ostaje povoljnija opcija od hotela. Za samo jedan polupansion u crikveničkim hotelima s četiri zvjezdice u srpnju će trebati devedesetak eura, odnosno po noćenju od dva-tri do desetak eura više nego lanjskog ljeta.

Jedno je sigurno, i uz izuzetke koji su zadržali lanjske cjenike, na ljetovanje se mora s više novca od lani. I to po osobi od nekoliko stotina, pa i do nekoliko tisuća kuna ako se radi o ekstremnijim primjerima, piše novinarka Večernjeg lista Radmila Kovačević.

Izvor: večernji list

Foto: pixabay