Mirovine stižu 8. lipnja!

Zavod za mirovinsko osiguranje objavio je kako isplata mirovina nastavlja redovnim tempom, a mirovine za mjesec svibanj umirovljenici će dobiti 8. lipnja.

Isplata se nastavlja uobičajenim tempom, nakon prošlog mjeseca kada su isplaćene nekoliko dana ranije.

Prosječna mirovina isplaćena prošloga mjeseca za sve umirovljenike iz rada iznosila je 2.706 kuna, a kada izbacimo mirovine koje isplaćujemo u inozemstvo, prosječna mirovina teška je 3.047 kuna.

Nešto lošije prolaze novi umirovljenici, oni koji su u mirovinu otišli ove godine. Iako imaju gotovo dvije godine radnog staža više od prosjeka koji iznosi 30 godina i 11 mjeseci staža, mirovine su im nešto niže. Prosječna im iznosi 2.670 kuna, a kada izbacimo mirovine koje isplaćujemo u inozemstvo, prosječna iznosi 3.120 kuna. Za dvije godine duljeg rada dobili su 73 kune veću mirovinu.

U idućim mjesecima ne bi se ništa dramatično trebalo događati u pogledu isplate mirovina. Oni koji još nisu dobili energetski dodatak, a ispunjavaju sve uvjete, dobit će ga najkasnije u svibnju, a u kolovozu ćemo saznati koliko iznosi usklađivanje mirovina u drugom dijelu godine. Po svemu sudeći, trebalo bi srušiti rekord iz 2008. godine, a isplata usklađenih mirovina očekuje se već u rujnu.

Mirovina.hr

foto:RKŽ