Na svjetskoj ljestvici konkurentnosti Hrvatska skočila za 13 mjesta

Prema podacima IMD-ove Svjetske ljestvice konkurentnosti za 2022., Danska prvi put preuzima vodstvo, dok je Hrvatska doživjela najveći ovogodišnji rast, pomaknuvši se s 59. na 46. mjesto, napredujući po svim čimbenicima konkurentnosti. To bi moglo biti povezano s poboljšanjem poslovnog raspoloženja zbog skorog pristupanja zemlje europodručju, istaknuli su iz Svjetskog centra za konkurentnost (WCC).

– Raduje nas izniman rast Hrvatske na Svjetskoj ljestvici konkurentnosti, s 59. na 46. mjesto ove godine. Nakon dvije pandemijske godine i dva razorna potresa, ovakav rast veseli i pokazuje iznimnu otpornost hrvatskoga gospodarstva. Očekivane prednosti ulaska u europodručje i Schengenski prostor, ali i proces pristupanja OECD-u pridonijeli su pozitivnim promjenama u hrvatskom gospodarstvu koje je zabilježila Svjetska ljestvica konkurentnosti, istaknuo je v.d. predsjednika Nacionalnog vijeća za konkurentnost dr. sc. Ivan Mišetić.

Napori da se ograniči utjecaj tvrtki na okoliš mogli bi biti onemogućeni zbog sve većih inflatornih pritisaka i geopolitičkih sukoba, tvrdi se u podacima IMD-ove Svjetske ljestvice konkurentnosti za 2022., prema kojoj Danska prvi put preuzima vodstvo.

Inflatorni pritisci imaju veći utjecaj na poduzeća, a time i na konkurentnost nacionalnih gospodarstava, od zabrinutosti oko emisija stakleničkih plinova i socioekonomskih razlika, otkrila je ovogodišnja IMD-ova Svjetska ljestvica konkurentnosti (WCR).

Foto: pixabay