Oko cijena goriva oglasio se ministar Filipović: Preko vikenda ćemo napraviti kalkulacije, ne možemo utjecati na globalno tržište

Ministar gospodarstva i održivog razvoja Davor Filipović izjavio je u petak kako Vlada prati situaciju oko cijena naftnih derivata, preko vikenda će se napraviti kalkulacije i razmotriti sve opcije te će se učiniti sve da se ublaže inflatorni udari koliko je to moguće

“Na cijene naftnih derivata na globalnom tržištu nitko ne može utjecati, pa ni Hrvatska. Prošli i ovaj tjedan cijene naftnih derivata su išle prema gore. Mi ćemo pričekati danas da vidimo kad se zatvori trgovanje, preko vikenda ćemo napraviti kalkulacije i onda ćemo donositi odluke početkom sljedećeg tjedna”, rekao je Filipović odgovarajući u Jakovlju na pitanja novinara je li Vlada spremna ponovno reagirati na rast cijena naftnih derivata.

Podsjetio je da je Vlada prošli tjedna donijela odluku o dodatnom smanjenju trošarina za 40 lipa za benzin i 20 lipa za dizel, smanjenju trgovačke marže za 10 lipa te je ograničila formiranje cijena na dva tjedna. ‘Sve je to rezultiralo da ova dva tjedna imamo značajno niže cijene nego što bi bile da nismo reagirali prije dva tjedna’, rekao je Filipović, koji je u Jakovlju bio na otvorenju tvornice FACC Hrvatska. Na novinarski upit može li se očekivati novo smanjenje trošarina, odgovorio je kako će se razmotriti sve opcije.

‘Vidjet ćemo preko vikenda, razmotrit ćemo apsolutno sve opcije. Što se tiče trošarina, postoji prostor kada govorimo prvenstveno o benzinu, smanjenje može biti još 36 lipa, kod dizela 16 lipa kako bi dosegli minimalnu razinu prema europskim direktivama. Živimo u neizvjesnom vremenu, sve opcije su otvorene, stalno pratimo situaciju i kada vidimo kakva je situacija donosit ćemo odluke’, istaknuo je.

Novinari su Filipovića pitali i kako je moguće da su cijene derivata u Hrvatskoj veće u odnosu na zemlje u regiji, djelomično i zapada, na što je rekao kako se ne bi s tim složio. “Kada pogledate Eurostat, nalazimo se negdje u sredini kada se uspoređujemo sa zemljama članicama EU”, istaknuo je.

Izvor: tportal

Foto: pixabay