Premijer Plenković predstavio novosti i promjene u vezi s mirovinama

Predsjednik Vlade Andrej Plenković predstavio je zakonske izmjene u vezi s novim modelom obiteljske mirovine i povećanja najnižih mirovina. Uz Plenkovića su ministar rada, mirovinskoga sustava, obitelji i socijalne politike Marin Piletić te zastupnik u Hrvatskom saboru Silvano Hrelja.

– Vladi RH je održivost mirovinskog sustava uz povećanje adekvatnosti mirovina jedan od glavnih ciljeva kojim nastavljamo skrbiti za više od milijun 230 tisuća građana, rekao je premijer Plenković. 

– Izmjene zakona o mirovinskom osiguranju poseban naglasak stavljaju na korisnike obiteljskih mirovina kojim omogućujemo pravedniji izračun mirovine kao i mogućnost korištenja dijela obiteljske mirovine uz zadržavanje osobne mirovine, istaknuo je, te dodao da samo ovim dvjema izmjenama obuhvatiti će 300.000 umirovljenika za što će se u 2023. godini izdvojiti više od 1.1 milijarde kuna.

– Za više od 136.000 korisnika obiteljska mirovina povećat će se za 10 posto, što je oko 250 kuna prosječno, oko 375 milijuna kuna u 2023. Time šaljemo jasnu poruku da je u okolnostima krize ključan prioritet vlade osigurati socijalnu sigurnost svim sugrađanima, posebno sugrađanima starije životne dobi, rekao je. 

– Poseban prioritet je smanjenje rizika od siromaštva i socijalne isključenosti korisnika obiteljske mirovine. Izmjenom zakona omogućujemo korištenje dijela obiteljske mirovine uz zadržavanje osobne mirovine u slučaju smrti supružnika. Ovom izmjenom početkom 2023. godine za više od 155.000 korisnika obiteljskih mirovina ukupna mirovina povećat će se za oko 500 kuna mjesečno. Ukupno će koštati u proračunu 750 milijuna kuna u 2023. godini, rekao je. 

Plenković je rekao i da će se od. 1. siječnja 2023. najniže mirovine povećati za 1.5 posto, a od 1. siječnja 2025. za dodatnih 1.5 posto, što znači da će do 2025. godine mirovine rasti do tri posto.

Podsjetio je da su “prosječne mirovine u mandatu vlade od listopada 2016. povećane za 20.15 posto i one su prosječno na razini 3.047 kuna, a najniža mirovina za 26.41 posto pa su one 2.008 kuna. Od početka naše prve Vlade prosječna mirovina povećana je za petinu, a najniža za četvrtinu”, rekao je Plenković.

– Poduzimamo sve da bi našim umirovljenicima osigurali dostojanstvenu starost, istaknuo je.

– Ovim izmjenama realiziramo reforme u sklopu plana oporavka kao i ciljeve nacionalne razvojne strategije do 2030. godine. Mi ćemo do 2025. uložiti oko 4,4 milijarde kuna. Možemo svi zajedno biti zadovoljni da je na današnji dan broj osiguranika koji rade najveći unazad 20 godina, i to nam omogućava veću održivost i sigurnost, rekao je Plenković.

Foto: Vlada RH