Dogodilo se na današnji dan – 19. srpnja

19. srpnja točno je 200. dan u godini (201. u prijestupnim godinama) u Gregorijanskom kalendaru.

64. poslije Krista na ovaj je dan započeo požar u dijelu starog Rima u kojem su bili smješteni trgovci, a vrlo se brzo proširio i na ostale dijelove grada. Prema legendi, koja se puno godina kasnije ipak pokazala netočnom, požar je podmetnuo ludi rimski car Neron.

1843. godine porinut je prvi parobrod na svijetu sa metalnom oplatom, SS Velika Britanija. Osim što je postao i najbrži način za preploviti ocean, još je i dugo godina bio najveći broj ikada napravljen.

1870. Francuska objavljuje rat Pruskoj čime počinje Francusko-pruski rat. Francuska će armada od 500.000 vojnika izgubiti više od polovice svoje vojske te biti poražena do nogu, što će natjerati Drugu francusku republiku na potpisivanje Mira u Frankfurtu.

1877, godine održan je prvi turnir (samo u muškoj konkurenciji) u All England Clubu, nazvan po četvrti u kojoj se klub nalazi, Wimbledonu. Uskoro će ovaj turnir postati najprestižniji teniski događaj godine, titulu koju ponosno nosi do današnjih dana.

1900. godine nakon dugih radova otvorena je u Parizu prva linija metroa. Pariška podzemna željeznica danas je druga u Europi po broju prevezenih putnika (odmah iza Moskve, koja ima i više stanovnika). Danas broji 16 linija i 245 postaja.

1918. Britanska vojska izvodi prvi napad u povijesti ratovanja pokrenut sa nosača zrakoplova. U Drugom svjetskom ratu ovi će masivni brodovi odigrati ključnu ulogu Pacifičkog teatra te omogućiti Amerikancima dominaciju nad Japanom.

1976. osnovan Nacionalni park Sagarmatha u Nepalu. Park se proteže na 1150 kilometara kvadratnih i omogućio je bolju zaštitu i očuvanje južnih padina Himalaje.

1992. pokrenut je prvi internetski server za igru backgammon (tavla).

2005. godine Libanon dobiva prvu vladu poslije 25 godina, nakon povlačenja sirijskih trupa iz te zemlje.

Od poznatih osoba rođenih na ovaj datum valja spomenuti Ivana Rangera, najpoznatijeg slikara hrvatskih pavlina, Samuela Colta, američkog izumitelja najpoznatijeg po istoimenom pištolju, Gottfrieda Kellera, švicarskog književnika te Tomislava Jelinčića, hrvatskog TV voditelja i novinara.

(metroportal, pixabay)