Najveći pad broja cijepljene djece u posljednjih 30 godina

U posljednjih 30 godina dogodio se najveći pad broja cijepljene djece u svijetu. Difterija, hripavac, polio su bolesti koje smo ostavili u prošlosti zahvaljujući cjepivima, ali i bolesti koje se, zbog necijepljenja, u sve većoj mjeri vraćaju i opasno nam prijete. Govore to podaci WHO-a čiji report pokazuje da smo doživjeli najveći pad broja cijepljene djece – globalno – u posljednjih 30 godina. Najveći pad dogodio se tijekom pandemije koronavirusa.

Prema podacima koje su prikupili Svjetska zdravstvena organizacija (WHO) i UNICEF, broj djece koja su primila tri doze cjepiva protiv difterije, tetanusa i hripavca pao je za 5 postotnih poena između 2019. i 2021. godine. Tako je danas tek oko 81 posto djece na svijetu potpuno cijepljeno protiv tih triju bolesti. Hripavac se inače drži kao ‘marker’ procijepljenosti; ako dijete ne dobije tri doze, vrlo vjerojatno će propustiti i ostala ključna cjepiva za brojne druge bolesti.

Isti izvještaj, podcrtava Nature, navodi da 25 milijuna djece nije primilo rutinsku imunizaciju protiv bolesti poput ospica, što je dovelo do epidemija koje su se lako mogle izbjeći. Od 2011. do 2019. stagnira procijepljenost na globalnoj razini na oko 85 posto, no taj je postotak počeo naglo padati posljednje dvije godine, za vrijeme pandemije koronavirusa.

Posebno se to odnosi na siromašnije zemlje, dok bogatije zemlje bilježe jako mali pad u procijepljenosti; od 95 posto u 2019. na 94 posto u 2021.

U čemu je, konkretno, problem kad se po školskih djelatnika i nastavnika ne želi cijepiti?

Nature prenosi i komentare glasnogovornika Svjetske zdravstvene organizacije (WHO) koji se osvrnuo na posljedice ovog negativnog trenda.

-Ako se ovaj padajući trend nastavi, svjedočit ćemo sve većem broju slučajeva, epidemija i smrti uslijed bolesti koje u potpunosti možemo spriječiti. Čak i mali pad u procijepljenosti u kombinaciji s većim brojem slučajeva oboljenja od bolesti koje se cjepivima mogu spriječiti na globalnoj razini, otvara mogućnost od epidemija bilo gdje, kazao je glasnogovornik WHO-a.

Ovaj padajući trend ubija napore za globalnu imunizaciju koji traju već godinama. Naime, plan je bio do 2030. godine smanjiti za pola broj djece u svijetu koja nisu primila ni jedno jedino rutinsko cjepivo.

U periodu od siječnja do travnja ove godine, globalno bilježimo 50.000 slučajeva ospica, preko duplo više nego li za isto vrijeme lani. U veljači i svibnju Malawi i Mozambik dvije su države koje su objavile epidemiju divljeg poliovirusa, prvu takvu u posljednjih gotovo 30 godina.


Korona djelomično kriva za pad broja cijepljenih

WHO i UNICEF alarmantnim smatraju i pad procijepljenosti djevojčica kada je u pitanju HPV, jedan od vodećih uzročnika raka vrata maternice kod djevojaka i žena koje su bile izložene virusu tijekom života, a prethodno nisu cijepljene. Razloge zbog kojih pada procijepljenost na globalnoj razini WHO identificira, djelomično, u okolnostima vezanima za pandemiju koronavirusa.

Srednja.hr, pixabay