BB Bonus predstavio projekt pod nazivom OGA WOOD

Podsjetimo, jučer je u Razvojnom centru i tehnološkom parku održan komunikacijski event OGA WOOD BB Bonus pod vodstvom glavne direktorice Blaženke Ognjan.

Oga Wood je novi proizvod, inovacija u Programu suradnje Interreg V-A Mađarska-Hrvatska 2014.-2020.; u sklopu projekta B LIGHT Scheme ‘ROBINIA – Zajednički razvoj visokokvalitetnih vanjskih ploča Robinia pseudoacacia na bazi drva’.

Event je zamišljen kroz prezentacijsko izlaganje samog proizvoda Oga Wood te kroz segmente objašnjeno kako se koristi, a za predstavljanje proizvoda zaslužna je bila Sara Avdić.

Eventu su još prisustvovali Josip Katana, Laura Ognjan, Milan Ivanović, Marko Pašalić i Hamed Paratušić.

Razvoj visokokvalitetnih panela običnog bagrema odvija se u 4 etape koje su podijeljene između partnera projekta.

  • Odabir kvalitetnog bagrema i rezanje sirovine u daske
  • Daske se pile po dužini te nakon sušenja se blanjaju, lijepe, pritišću te opet pile
  • Uklanjanje površinske hrapavosti spojeva, nanošenje ljepila da se ploče spoje i pritisnu
  • Fino poliranje ploča tolerancije do +/- 0,1mm, te finalno rezanje  

Odabir kvalitetnog bagrema i rezanje sirovine u daske

BB Bonus d.o.o. odabire kvalitetnu bagremovu sirovinu na lageru Hrvatskih šuma. Drvo se tada klasificira po kvaliteti te grupira i priprema za odvoz u pilanu. Odabran je bagrem iz Hrvatske jer najbolje odgovara svojim karakteristikama  proizvodu koji razvijamo.

U Mađarskoj obični bagrem raste na pjeskovitom tlu i suhim područjima koja nisu pogodna da se postigne željena veličina bagrema. Nakon odabira kvalitetne sirovine ista se prevozi u pilanu, gdje se reže na daske debljine 30 mm i 50 mm.

Piljenje, sušenje, blanjanje i lijepljenje

U drugoj fazi Schiffer Kft. Nakon umjetnog sušenja u sušionici odvija se blanjanje, lijepljenje, prešanje i piljenje.  Odabir odgovarajućeg ljepila i definiranje pravilnog razmaka zuba, na koji je naneseno ljepilo, ključno je za dugotrajnost. Poluproizvod će biti uzdužno spojene letvice bagrema (duljina 2,5 m, širina 53 mm) koje će biti prevezene kod partnera TEAT Bt na daljnu obradu.

Uklanjanje hrapavosti spojeva, nanošenje ljepila, spajanje i pritiskanje ploča

U trećoj fazi TEAT Bt. provodi planiranje kalibracije, kako bi se uklonile hrapavosti površine na spojenim točkama letvica. Zatim se nanosi specijalno ljepilo koje je odabrano i testirano tijekom projekta, a letvice bagrema se utiskuju na ploče bagrema od maks. 120 cm širine. Ovi tablični paneli se dalje transportiraju u BB Bonus d.o.o.

Fino poliranje ploča tolerancije do +/-0,1 mm, te finalno rezanje

U četvrtoj fazi BB Bonus d.o.o. izvodi fino brušenje ploča bagrema kako bi se postiglo +/- 0,1 mm površinske točnosti. Posljednji tehnološki zadatak je formatiranje, kada BB Bonus reže polirane ploče na paralelnu širinu i okomitu duljinu s kružnom pilom.

Svojstva i primjene OGA WOOD ploča

Preporučamo OGA Wood za proizvođače vanjskog namještaja, arhitekte, proizvođače opreme za igrališta, arhitekte za uređenje okoliša i za sve korisnike koji ne zahtijevaju samo tvrdo drvo koje je otporno na vremenske uvjete već i zadržava oblik.

lh/radiokriževci