Dogodilo se na današnji dan – 2. kolovoza

Na današnji dan davne 1776. službeno je potpisana američka Deklaracija nezavisnosti što je događaj koji će, kako se kasnije pokazalo, označiti rađanje sasvim nove nacije koja će vladati svijetom. Deklaraciju je potpisalo 13 tadašnjih britanskih kolonija u Novom svijetu, čime su proglasile svoju neovisnost i objasnile svoje razloge za to. Kongres ju je potvrdio 4. srpnja iste 1776. godine (taj dan se u SAD- u slavi kao Dan nezavisnosti. Valja spomenuti da je Velika Britanija je priznala nezavisnost svojih bivših kolonija 3. rujna sedam godina kasnije.

Godine 1819. izveden je prvi skok padobranom u Sjedinjenim Američkim Državama. U Europi je pak početkom 19. stoljeća Napoleon proglašen doživotnim konzulom Francuske.  London je od svojih ranih dana bio jedna od najvažnijih prijestolnica na svijetu, bilo da se radilo o trgovini, tehnologiji, društvenom razvoju… Potkraj 19. stoljeća željeznica je igrala veliku ulogu u svim životnim aspektima i ona je jedan od brojnih razloga zbog kojih je London postao to što je. Zbog naglog razvoja i porasta stanovništva njegove su ulice nerijetko bile prepune ljudi – lokalnih i okolnih radnika koji su za život zarađivali radeći u metropoli – velike udaljenosti u gradu nije bilo lako prelaziti konvencionalnim sredstvima. Zato je u Londonu 1870. otvorena prva podzemna željeznica na svijetu. Deset godina kasnije na našim prostorima, točnije u Sarajevu, počela je s radom „Fabrika duvana Sarajevo”.

Dvadeseto stoljeće obilježeno je političkim previranjima, lokalnim, regionalnim i međukontinentalnim ratnim sukobima, i to naročito na njegovom samom početku. Jedna od najpoznatijih figura toga vremena je bio i Adolf Hitler koji se na današnji dan 1934. proglasio Führerom. Što se zbilo kasnije zapisano je u povijesti za sva vremena.

Od poznatih osoba koje su rođene na današnji dan treba spomenuti slikara Johna Sloana, producenta Jacka L. Warnera, pisca Jamesa Baldwina te glumca Petera O’Toolea.

(metroportal, pixabay)