Sezona je ukusnih i sočnih smokvi; evo zašto treba uživati u ovom voću

Doista su rijetki oni koji nisu oduševljeni okusom omiljenog voća mediteranskog podneblja, smokava, a najčešće ih konzumiramo svježe, u obliku finih džemova ili pak sušene

Smokve su omiljeno voće na Mediteranu od davnina, a stari Grci i Rimljani smatrali su ovo voće simbolom muškosti, plodnosti i moći.

Iako su vrlo slatke i prepune prirodnih šećera, 100 grama smokava ima oko 60 kalorija, a uz sve to prepune su željeza, fosfora, kalija, kalcija, magnezija, vitamina B6, E, C te vitamina A, ali i betakarotena, mogu ih konzumirati i oni koji vode brigu o kilogramima.

Ipak, oprez: osobe koji pate od povišenog dijabetesa ili žele smršavjeti ne bi trebali konzumirati smokve u većim količinama.

Osim toga, ovo je voće prepuno kalcija čak više nego mlijeko, a magnezij koji sadržavaju smokve učinkovit je i protiv povišenog tlaka, PMS-a i nesanice.

Ovo voće ne nazivaju bez razloga pravom riznicom zdravlja, posebno jer sadržavaju velike količine topljivih i netopljivih vlakana. Upravo netopljiva vlakna igraju važnu ulogu u redovnom pražnjenju crijeva jer vežu vodu, što je u konačnici oblik prevencije raka debelog crijeva. Također, studije su pokazale da topljiva vlakna utječu na smanjivanje kolesterola u krvi i prevenciju raka pluća. Samo pet smokvi na dan osigurava više od 20 posto preporučene dnevne količine vlakana.

Izvor: tportal

Foto: pixabay