Nova knjiga križevačkoga Ogranka Matice hrvatske: zbirka poezije Danijele Zagorec

Ogranak Matice hrvatske u Križevcima izdao je zbirku poezije Ne tražim razloge Danijele Zagorec, profesorice hrvatskoga jezika i aktivne članice ogranka. Urednica je knjige Renata Husinec, autorica predgovora Božica Jelušić. Zbirku je ilustrirala Senka Pleše, grafički uredila Martina Valec-Rebić, dok je naslovnicu oblikovala Zrinka Zagorec.

BILJEŠKA O AUTORICI

Danijela Zagorec rođena je 24. rujna 1968. u Zagrebu. U Križevcima je završila osnovnu i srednju školu. Studirala je na Medicinskom fakultetu u Zagrebu, a 1998. na Filozofskom je fakultetu u Zagrebu diplomirala hrvatski jezik i književnost.
Radi u struci kao profesorica hrvatskoga jezika u Osnovnoj školi Ljudevita Modeca u Križevcima gdje 2018. postaje učitelj mentor.
Od 1998. do 2004. radila je kao školska knjižničarka te vodila skupinu malih knjižničara. Organizirala je brojne susrete s piscima, radionice za učenike i pisala za Svezak, stručni časopis iz područja knjižničarstva, informacijskih znanosti ili kulture općenito.
Od 2005. godine radi u nastavi. Voditeljica je literarne družine i s učenicima redovito sudjeluje na državnim literarnim natječajima te na smotri Lidrano u literarnom i scenskom izrazu. Zajedno sa svojim učenicima sudjelovala je u brojnim školskim projektima i aktivnostima (projekt Starohrvatska mitologija 2011., božićna priredba Anđeli navješćuju 2014., obilježavanje godine Marka Marulića 500 ljeta Judite 2022.). Piše scenarije za kulturne večeri koje tematiziraju hrvatske veze s drugim narodima (15 godina suradnje s talijanskom udrugom Bimbo chiama bimbo 2013., Večer hrvatsko-francuskih kulturnih veza Samo se srcem dobro vidi 2014., Večer hrvatsko-talijanskih kulturnih veza Jedno more ‒ dvije obale 2015., Dan škole – predstavljanje projekta o Japanu Latice na dlanu, 2017.). Redovito priprema učenike za natjecanje iz hrvatskoga jezika. Godine 2016. i 2017. sudjelovala je na Saboru malih glagoljaša Ajmo, dico, glagoljati u Sv. Filipu i Jakovu te na Otvorenim vratima zagrebačke glagoljaške riznice (2015. i 2017.).
Od 2008. godine aktivna je članica Udruge za promicanje znamenitih Križevčana „Dr. Stjepan Kranjčić”. Sudjelovala je u manifestaciji Hrvatski sveci i blaženici (2016., 2017. i 2018.) pripremajući učenike za javnu debatu. Od 2011. sudjeluje u organizaciji Susreta hrvatskoga dječjega duhovnoga stvaralaštva „Stjepan Kranjčić” koji organizira Udruga za promicanje znamenitih Križevčana „Dr. Stjepan Kranjčić” i Osnovna škola Ljudevita Modeca.
Dugogodišnja je članica Matice hrvatske, a od 2015. aktivna članica križevačkoga Ogranka i članica Predsjedništva Ogranka. Tijekom 2016. jedna je od organizatorica akcije traženja starih knjiga u križevačkim obiteljskim knjižnicama, koja je okrunjena izložbom Križevačko knjižno blago – Iz obiteljskih knjižnica uz prateći katalog. Jedna je od redaktorica, lektorica i korektorica u izdanjima križevačkog Ogranka (Zdrav duh u zdravom tijelu, Lirski referendum – I stihovi dišu, 2022.)
Pisanjem poezije počela se baviti još za studentskih dana. Do sada je pjesme objavljivala u časopisima (Hrvatska književna revija Marulić, Hrvatski katolički kalendar Danica, 1996.), u Školskim novinama (2014.), a redovito sudjeluje na natječaju hrvatskoga duhovnoga književnoga stvaralaštva „Stjepan Kranjčić” te su joj pjesme uvrštene u zbornik (2012., 2013., 2014., 2018., 2019., 2020., 2021.). Na istom je natječaju 2018. godine dobila drugu nagradu za pjesmu Misterij.
Živi u Križevcima, udana je i majka troje djece.

Danijelini tihi svjetovi


U slučaju Danijele Zagorec okosnica je pjesničke prakse kršćanska antropologija. Njene su pjesme lijep primjer nenametljive duhovnosti, koja se provlači kroz sve pore stvarnosti.
Generalno, kroz cijelu zbirku od 70-ak pjesama u slobodnom stihu razvidne su slikovitost, metaforičnost i laka čitljivost. Tematika je intimna, refleksivna, životno ukotvljena, premda se povremeno otkriva čežnja za iskorakom iz realija, pa pjesnikinja vidi sebe u slici gdje je kao „Lađa koja se otela na pučinu, / u potrazi za otocima”, sugerirajući nam tako onu istraživačku misao, nemir i duhovnu avanturu, koja pjesnika spašava od terete banalnoga i svakodnevnoga, u smislu one baudelairovske fraze: „Uvijek ćeš slobodni nježno voljeti more, / U beskraj prostrtom valu, dušu svoju gledaš kao u zrcalu, / Dok duh tvoj još gorče sakriva ponore…”
Poželimo joj na tom putu uspjeha, u životu i poeziji podjednako.

Božica Jelušić

Izvor: Ogranak Matice hrvatske Križevci