Održano završno predstavljanje rezultata projekta Nefertiti – predstavljen priručnik za uzgajivače goveda

Na OPG-u Seoski turizam Rakić u Čabrajima u četvrtak je održano završno predstavljanje projekta Nefertiti i promocija priručnika za uzgajivače goveda pod nazivom “Sustav mesnog pašnog govedarstva na području Republike Hrvatske”. Projekt Nefertiti jedinstvena je, 7 milijuna eura vrijedna mreža koja uključuje 32 partnera. Uspostavlja 10 interaktivnih mreža i okuplja 45 regionalnih pod mreža, odnosno HUB-ova demopoljoprivrednika i uključenih sudionika, savjetnika, nevladinih organizacija, industrije, obrazovanja, istraživača i kreatora poljoprivredne politike u 17 zemalja.

Projekt je započeo 1.1.2018. i traje do 30.9.2022. rekao je uvodno mr.sc. Dario Zagorec iz Ministarstva poljoprivrede, Uprave za stručnu podršku. Nefertiti se bavi s 10 tema koje su odabrane na temelju ključnih pitanja poljoprivrednih zajednica. Zajedno pokrivaju uravnotežen raspon tema u tri glavna poljoprivredna sektora: stočarstvo, ratarstvo i hortikultura. U Hrvatskoj ga provodi Ministarstvo poljoprivrede, Uprava za stručnu poduku razvoju poljoprivrede u kampanji organiziranoj unutar Mreže 3 – Ekološki sustavi u stočarstvu i Mreže 10 – Atraktivna poljoprivreda. Financiran je iz Programa OBZOR 2020.

Skupinu Mreža 3 – Ekološki sustavi u stočarstvu čine članovi mreže, uzgajivači, predstavnici raznih institucija u poljoprivredi, djelatnici Minitarstva poljoprivrede, ali i ostali zainteresirani. Skupinu Mreža 10 – Atraktivna poljoprivreda čine članovi mreže, uzgajivači, predstavnici raznih institucija u poljoprivredi, djelatnici Ministarstva poljoprivrede, pčelari, nezaposleni branitelji, invalidi te ostali zainteresirani.

U provođenju projekta HUB 3 na 17 demodogađaja ukupno su sudjelovala 502 sudionika sa temama pašno /mesno govedarstvo, uzgoj životinja, poboljšanje zdravlja i dobrobiti. Zajedno s HUB-om 10 na ukupno 44 demodogađaja provedena u Hrvatskoj do kraja 2021. godine sudjelovalo je 1056 uglavnom mlađih poljoprivrednika.

Rezultate projekta Nefertiti HUB 10 mreža Atraktivna poljoprivreda iznio je Zlatko Tomljanović, a HUB 3 mreža Ekološki sustavi u stočarstvu Dario Zagorec. Rodoljub Džakula i Ante Ivanković predstavili su zatim priručnik za uzgajivače “Sustav mesnog pašnog govedarstva na području Republike Hrvatske”. Izdavanje ovog priručnika jedan je od rezultata provođenja projekta Nefertiti i u njemu su predstavljena gospodarstva s raznih područja Hrvatske te u opisana najvažnija rješenja upravljanja pašnim govedarstvom. Dodijeljene su nagrade članovima HUB-a 3 mreža Ekološki sustavi u stočarstvu te su gosti upoznati i s radom OPG-a Rakić koje ima stado u sustavu krava – tele.

Prisutne je pozdravio ravnatelj Uprave za stručnu podršku razvoju poljoprivrede Ministarstva poljoprivrede Mladen Fruk, a događaju su prisustvovali i brojni gosti, predstavnici HAPIH-a, Hrvatske mljekarske udruge, Veterinarske stanice Križevci, Agronomskog i Veterinarskog fakulteta, Visokog gospodarskog učilišta u Križevcima te Srednje gospodarske škole Križevci.

lh,ji/radiokrizevci.hr